London planira izgradnju plutajuće biciklističke staze vrijedne 755 miliona eura

Bez autora
Oct 15 2014

Vlasti u Londonu namjeravaju izgraditi biciklističku stazu koja će plutati na rijeci Temzi. Projekt izgradnje je vrijedan 755 miliona eura.Cilj londonskih vlasti je smanjiti rizik od saobraćajnih nesreća u kojim učestvuju automobili i biciklisti na prometnim ulicama Londona. Staza nazvana Thames Deckway će biti izgrađena na južnoj obali rijeke između Batterseaja i Canary Wharfa, a središnja tačka će biti most Millennium.

London planira izgradnju plutajuće biciklističke staze vrijedne 755 miliona euraVlasti u Londonu namjeravaju izgraditi biciklističku stazu koja će plutati na rijeci Temzi. Projekt izgradnje je vrijedan 755 miliona eura.

Cilj londonskih vlasti je smanjiti rizik od saobraćajnih nesreća u kojim učestvuju automobili i biciklisti na prometnim ulicama Londona.

Staza nazvana Thames Deckway će biti izgrađena na južnoj obali rijeke između Batterseaja i Canary Wharfa, a središnja tačka će biti most Millennium.

Radi se o stazi futurističkog izgleda, koji je ideja grupe britanskih arhitekata, čije su vođe David Nixon i Anna Hill.

Tim još uvijek nije otkrio detalje o dizajnu staze i načinu na koji će plutati na Temzi. Bit će izgrađena privatnim finansijama, a izgradnja će koštati 755 miliona eur. Cijena vožnje će koštati euro i 80 centi.

Staza će biti opremljena pristupnim rampama i kioscima, kao i senzorima koji će na osnovu satelitskih podataka biciklistima davati informacije o gustoći saobraćaja, rijeci i vremenskim uvjetima.

Ako njena izgradnja bude odobrena, stazom će u jednom satu bez problema moći proći 12.000 biciklista. Ova staza je itekako potrebna Londonu, čija će populacija porasti za 12 posto u narednih deset godina. Vožnja biciklom će biti lakša i sigurnija.

Staza bi trebala biti duga oko 220 kilometara, a moći će joj se pristupiti sa 200 pristupnih tačaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik