Umihanić: Za konsolidaciju Dite i Konjuha nadležna Vlada FBiH

Bez autora
Oct 15 2014

Finansijska konsolidacija privrednih preduzeća koja su pred stečajem u Tuzlanskom kantonu još nije počela. Razlog tome je to što uprave državnih i privatnih preduzeća, koja su obuhvaćena ovim zakonom, nisu podnijele zahtjeve za finansijsku konsolidaciju resornim kantonalnim i federalnim ministarstvima. Zbog toga je Vlada u utorak u Tuzli organizovala stručni stastanak kako bi animirala predstavnike preduzeća da se uključe u ovaj proces. Kantonalni premijer Bahrija Umihanić kazao je da je za konsolidaciju privratnih preduzeća Dita i Konjuh nadležna Vlada Federacije, tako da je šestomjesečna priča o preuzimanju Dite i Konjuha od Vlade Tuzlanskog kantona bila samo prazno obećanje. Oni će podnijeti aplikaciju nadležnom ministrstvu u Vladi Federacije i oni će o njima odlučivati, istakao je Umihanić.

Umihanić: Za konsolidaciju Dite i Konjuha nadležna Vlada FBiHFinansijska konsolidacija privrednih preduzeća koja su pred stečajem u Tuzlanskom kantonu još nije počela. Razlog tome je to što uprave državnih i privatnih preduzeća, koja su obuhvaćena ovim zakonom, nisu podnijele zahtjeve za finansijsku konsolidaciju resornim kantonalnim i federalnim ministarstvima.

Zbog toga je Vlada u utorak u Tuzli organizovala stručni stastanak kako bi animirala predstavnike preduzeća da se uključe u ovaj proces.

Kantonalni premijer Bahrija Umihanić kazao je da je za konsolidaciju privratnih preduzeća Dita i Konjuh nadležna Vlada Federacije, tako da je šestomjesečna priča o preuzimanju Dite i Konjuha od Vlade Tuzlanskog kantona bila samo prazno obećanje.

"Oni će podnijeti aplikaciju nadležnom ministrstvu u Vladi Federacije i oni će o njima odlučivati", istakao je Umihanić.

Livnica čelika, TTU, Fabrika obuće "Aida" i druga preduzeća koja su pred stečajem mogu aplicirati za finansijsku konsolidaciju do 10. septembra. Zanimljivo je da je do sada samo stigla aplikacija hotela Tuzla, koja nije potpuna. Stoga se logičnim nameće pitanje da li Vladin menadžment u većinski državnim preduzećima uopće želi finansijsku konsolidaciju i ozdravljenje nakadašnjih privrednih giganata.

"Zatekli smo prilično kritično stanje u dijelu upravnih i nadzornih odbora u sva tri ova preduzeća, sa njima je otvoren proces", kazao je kantonalni premijer.

Te firme, u kojima su zbog dugovanja blokirani i svi fiktini računi, dobit će mogućnost da još jednom otvore fiktivan račun, kako bi mogle slobodno poslovati.

"Otvorit će se novi račun, firma će moći da direktno posluje. Sada ne mogu, jer su računi blokirani", naglasio je Mulaga Fejzić, ministar industrije TK-a.

Za ovaj proces Vlada je izdvojila stotinjak hiljada maraka. Za sufinansiranje proizvodnje u državnim i privatnim preduzećima, Vlada je u proteklih 19 godina uložila oko 47 miliona maraka. Pravih efekata nije bilo jer su namjenska sredstva ulagana na sumnjiv način, posredstvom vladajućih stranaka.

"Radilo je 5.100 zaposlenika, danas radi svega 1.600. Ta privredna društva stvorila su dodatne obaveze više od 43 miliona maraka. To nisu dobri pokazatelji", tvrdi Umihanić, prenosi Indikator.ba.

Sindikat solidarnosti, koji je tek danas registrovan, dao je rok od 100 dana budućoj Vladi da pokaže šta zna. Ako bude radila kao prethodne, usljedit će masovni protesti, koji bi mogli uzdrmati i buduću Vladu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik