Lobiranje neizbježna komponenta modernog poslovanja

Bez autora
Oct 16 2014

S približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji bh. privredni subjekti će morati poštovati zahtjeve i ispunjavati uvjete poslovanja na evropskom tržištu, a sve u skladu sa savremenim načinom djelovanja u okviru koga se lobiranje već sada podrazumijeva kao neizbježna komponenta uticaja, odnosno modernog poslovanja.Istaknuto je to danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) gdje se održava seminar o temi „Lobiranje u Briselu: čemu služi i kako funkcionira?"

Lobiranje neizbježna komponenta modernog poslovanjaS približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji bh. privredni subjekti će morati poštovati zahtjeve i ispunjavati uvjete poslovanja na evropskom tržištu, a sve u skladu sa savremenim načinom djelovanja u okviru koga se lobiranje već sada podrazumijeva kao neizbježna komponenta uticaja, odnosno modernog poslovanja.

Istaknuto je to danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) gdje se održava seminar o temi „Lobiranje u Briselu: čemu služi i kako funkcionira?"
 
Predavač na seminaru Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista i akreditirani lobist pri Europskom parlamentu,  izjavio je da je Hrvatsko društvo lobista jedno od profesionalnih lobističkih udruženja u regiji i da su se organizirali na način da promoviraju lobiranje kao ozbiljnu, legitimnu i legalnu profesiju.
 
Vlahović je uoči početka seminara kazao da će njegovo predavanje biti fokusirano na to kako se organizirati oko lobiranja u EU, kako sarađivati i komunicirati s evropskim institucijama i postići određene rezultate za gospodarske projekte i poslovne inicijative iz BiH.
 
- Zakon o lobiranju je jedan od ključnih prioriteta za koji se zalaže Hrvatsko društvo lobista. Zakon nije osnova bez koje se ne može raditi ovaj posao, međutim, smatramo da je s obzirom na osjetljivost ovog posla važno da postoji zakonski okvir u kojem će lobistički posao djelovati - kazao je Vlahović.
 
Naglasio je da je lobiranje vrlo osjetljiva materija, da je podložno raznim interpretacijama i da se vrlo često naziva skandaloznim poslom, te da bi stoga zakon bio definitivno nešto što bi preporučio svakoj državi koja smatra da lobiranje treba biti dio pravnog okvira.
 
Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio je kazao da cijeni posao lobista, te da smatra da je to posao sadašnjosti i budućnosti. Naveo je da je veoma važno da se resursi i komparativne prednosti zemlje stave u sistem strategijskog promišljanja EU.
 
Po riječima potpredsjednika VTKBiH Ahmeta Egrlića, lobiranje je ozbiljan i koristan posao. Naveo je da u Briselu trenutno postoji oko 6.000 akreditovanih lobista, od kojih je iz BiH šest agencija.
 
- Nužno je da u narednom periodu BiH uredi ovu oblast, donese zakon o lobiranju, odvoji sve one nečasne, nezakonite i korupcijske radnje od časnih radnji koje će biti u interesu ove zemlje- dodao je Egrlić.
 
Današnji seminar organizovali su Institut za edukaciju VTKBiH i Fondacija "Konrad Adenauer".
 
Predstavnik Fonacije "Konrad Adenauer" Karsten Dummel istakao je da je oblast lobiranja bitna ne samo za ekonomiju već i civilno društvo, te da su transparentnost i zakonska osnova važni  da bismo podstakli ovu oblast i odvojili je od "mutnih" radnji s kojima se ona često povezuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik