"Prizma" oduzeta dozvola za rad

Bez autora
Oct 16 2014

Agencija za bankarstvo Federacije BiH oduzela je Mikrokreditnoj fondaciji "Prizma" Sarajevo dozvolu za obavljanje poslova davanja mikrokredita zbog nezakonitosti u radu. Kontrolom poslovanja i analizama kvartalnih i posebnih izvještaja `Prizme`, utvrđene su brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu, odnosno značajno kršenje propisanih ograničenja i uslova poslovanja iz člana 15. i 16. Odluke o ostalim opštim uslovima poslovanja mikrokreditne organizacije, navodi se u saopštenju. Iz Agencije ističu da su svojim aktima konstatovali i upozoravali "Prizmu" da svojim poslovanjem evidentno ugrožava svoju imovinu i donirana sredstva, te da je potrebno uskladiti poslovanje sa zakonom. S obzirom da je "Prizma" i pored upozorenja nastavila sa lošim poslovanjem, nije preduzela neophodne korake u saniranju iskazanih loših rezultata i u zaštiti doniranih sredstava, nije u mogućnosti da servisira preuzete kreditne obveze i blokirani su joj svi transakcijski računi, sve to ukazuje da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole, navode iz Agencije.

"Prizma" oduzeta dozvola za radAgencija za bankarstvo Federacije BiH oduzela je Mikrokreditnoj fondaciji "Prizma" Sarajevo dozvolu za obavljanje poslova davanja mikrokredita zbog nezakonitosti u radu.

"Kontrolom poslovanja i analizama kvartalnih i posebnih izvještaja `Prizme`, utvrđene su brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu, odnosno značajno kršenje propisanih ograničenja i uslova poslovanja iz člana 15. i 16. Odluke o ostalim opštim uslovima poslovanja mikrokreditne organizacije", navodi se u saopštenju.

Iz Agencije ističu da su svojim aktima konstatovali i upozoravali "Prizmu" da svojim poslovanjem evidentno ugrožava svoju imovinu i donirana sredstva, te da je potrebno uskladiti poslovanje sa zakonom.

"S obzirom da je `Prizma` i pored upozorenja nastavila sa lošim poslovanjem, nije preduzela neophodne korake u saniranju iskazanih loših rezultata i u zaštiti doniranih sredstava, nije u mogućnosti da servisira preuzete kreditne obveze i blokirani su joj svi transakcijski računi, sve to ukazuje da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole", navode iz Agencije.

U saopštenju se dodaje da je dozvola oduzeta s ciljem zaštite imovine "Prizme", interesa korisnika finansijskih usluga i očuvanja stabilnosti ukupnog finansijskog sistema FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik