Strani fondovi povećavaju udjel u Petrolu

Bez autora
Oct 19 2014

Istrabenz je jučer prodao sve preostale dionice Petrola. Bavčar je prije nekoliko godina za njih plaćao 1.000 eura po dionici, a danas je Istrabenz za njih uspio utržiti tek četvrtinu - 275 eura po dionici. Banke vjerovnice i Nadzorni odbor Istrabenza odobrili su prodaju 4% dionica Petrola, a sličan paket prodat će i Gorenjska banka. Do kraja idućeg tjedna će vlasnike zamijeniti oko 11 posto dionica Petrola jer bi dio dionica koje je zaplijenila Istrabenzu prodala i Nova ljubljanska banka. Istrabenz i Gorenjska banka za svoje će paket dionica utržiti pio 23,3 milijuna eura, dok će NLB za svoje dionice dobiti oko 15 milijuna eura. Cijena očito ne zadovoljava NKBM jer će ona zasad zadržati svojih tri posto vlasništva u Petrolu.

Strani fondovi povećavaju udjel u PetroluIstrabenz je jučer prodao sve preostale dionice Petrola. Bavčar je prije nekoliko godina za njih plaćao 1.000 eura po dionici, a danas je Istrabenz za njih uspio utržiti tek četvrtinu - 275 eura po dionici.

Banke vjerovnice i Nadzorni odbor Istrabenza odobrili su prodaju 4% dionica Petrola, a sličan paket prodat će i Gorenjska banka. Do kraja idućeg tjedna će vlasnike zamijeniti oko 11 posto dionica Petrola jer bi dio dionica koje je zaplijenila Istrabenzu prodala i Nova ljubljanska banka. Istrabenz i Gorenjska banka za svoje će paket dionica utržiti pio 23,3 milijuna eura, dok će NLB za svoje dionice dobiti oko 15 milijuna eura. Cijena očito ne zadovoljava NKBM jer će ona zasad zadržati svojih tri posto vlasništva u Petrolu.

Za Istrabenz, Gorenjsku banku i NLB dionice su prodavali Publikum i Alta kojisu ih nudili kako portfeljnim tako i strateškim investitorima. Prema neslužbenim informacijama, kupci ovih dionica su strani fondovi te neki domaći ulagači. Prwecizni podaci o kupcima bit će poznati krajem idućeg tjedna.

Strani investitori trenutno drže oko 10 posto udjela u Petrolu, a nakon prodaje udjela Istrabenza, Gorenjske banke i NLB-a, ovladat će s nekih 20 posto vlasništva i bit će nakon države najveći vlasnik slovenske naftne kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik