Beč: Stanogradnja po meri seniora

Bez autora
Oct 19 2014

Demografski proces starenja u Beču u stalnom je porastu, što će posebno biti vidljivo u naredne tri decenije.Početkom oktobra u glavnom gradu Austrije održan je simpozijum pod nazivom “Starenje – individualno stanovanje“ koji se bavio pitanjima: Kako će izgledati trendovi stanovanja za starije generacije u budućnosti, koji oblici stanovanja postoje u ponudi stanogradnje i kakva će iskustva doneti vreme sociolozima, graditeljima, ponuđačima stanova, arhitektama i korisnicima.

Beč: Stanogradnja po meri senioraDemografski proces starenja u Beču u stalnom je porastu, što će posebno biti vidljivo u naredne tri decenije. Početkom oktobra u glavnom gradu Austrije održan je simpozijum pod nazivom “Starenje – individualno stanovanje“ koji se bavio pitanjima: Kako će izgledati trendovi stanovanja za starije generacije u budućnosti, koji oblici stanovanja postoje u ponudi stanogradnje i kakva će iskustva doneti vreme sociolozima, graditeljima, ponuđačima stanova, arhitektama i korisnicima.

Već danas je oko četvrt miliona Bečlija starije od 65 godina. Prema najnovijim prognozama postaje jasno da će za tri decenije broj stanovništva starosti između 60 i 74 godine porasti za 26 odsto, odnosno za 69.000 ljudi. Udeo stanovništva starijeg od 75 godina će porasti za 96 odsto. Prema tome broj stanovništva starijeg od 60 godina u Beču će sa 22 (2014) porasti na 27 odsto (2044).

Već godinama je gradnja stanova za starije generacije u Beču u središtu pažnje. Prema rečima bečkog gradskog odbornika za stanogradnju, Mihaela Ludviga, ovoj temi se zbog demografskih prognoza posvećuje sve više pažnje. Pri tom se ne radi samo o porastu broja starih nego o uticaju celokupnog društvenog razvoja na životnu situaciju, pa tako i stambene potrebe starije generacije.
 
Tri aktuelne studije pokazuju da se porodične situacije starijih i dalje menjaju i da će vanporodične veze sve više dobijati na značaju. Iz toga proizilazi da će u budućnosti u pojedinim opštinama živeti mnogo više ljudi trećeg doba.

Stanovanje u okviru porodice - ovakavu formu stanovanja je 54 odsto ispitanika starijih od 50 godina ocenilo kao povoljnu, kako bi se u zrelijim godinama mogli svakodnevno međusobno pomagati.

Integracija u zajednicu – Ključni razlog za život u zajednici za 45 odsto ispitanika je izbegavanje usamljenosti i izolacije u starosti.

Većina ispitanih ne bi želela da živi u čisto “staračkim naseljima“. Zbog toga je život u zgradi sa više generacija na samom vrhu liste želja.

Primetno je da stariji stanovnici Beča i u dubokoj starosti sve duže ostaju aktivni. Oni su vrlo značajni za društvo, te je cilj bečke stanogradnje s jedne strane da omogući starijim sugrađanima bogatu ponudu životnog prostora koja obuhvata i oblik zajedničkog stanovanja, a s druge strane da im omogući da budu i dalje društveno aktivni zbog svog bogatog životnog iskustva.

Foto: Gradski odbornik za stanogradnju, Mihael Ludvig, sa građanima © Sabine Hauswirth

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik