Realizacija projekta "Južni tok" zahteva saradnju svih učesnika

Bez autora
Oct 19 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je za Srbiju važno da gradnja „Južnog toka" počne što pre, a da je još važnije da se obezbedi gasna stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz taj gasovod.Mihajlović je rekla da realizacija velikog međunarodnog infrastrukturnog projekta, koji prolazi kroz više zemalja, zahteva saradnju svih tih zemalja. Rezultat političkog dogovora između zemalja učesnica u realizaciji ovog projekta biće početak radova u svakoj zemlji pojedinačno, ukazala je ona.

Realizacija projekta Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je za Srbiju važno da gradnja „Južnog toka" počne što pre, a da je još važnije da se obezbedi gasna stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz taj gasovod.

Mihajlović je u intervjuu za "Balkan magazin" rekla da realizacija velikog međunarodnog infrastrukturnog projekta, koji prolazi kroz više zemalja, zahteva saradnju svih tih zemalja.

Rezultat političkog dogovora između zemalja učesnica u realizaciji ovog projekta biće početak radova u svakoj zemlji pojedinačno, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u okviru svojih nadležnosti, po zahtevu investitora, do sada obavilo stručnu kontrolu projektne dokumentacije za deonice 2, 3 i 4 na trasi gasovoda, čime su obezbeđeni uslovi za izdavanje građevinskih dozvola na njima, ali investitor još nije podneo zahtev za njihovo izdavanje.

Mi smo i u prethodnoj, a i u ovoj Vladi, učinili sve da projekat krene u realizaciju, ali je jasno da početak gradnje ne zavisi od nas, već pre svega od dogovora EU i Rusije, navela je Mihajlović.

Govoreći o "Petrohemiji", ona je rekla da je za vreme dok je vodila Ministarstvo energetike napravljen plan reformisanja "Srbijagasa”, kao i predlog za rešavanje pitanja „Petrohemije”.

Greška je, kako je objasnila, napravljena kada je pregovaran energetski sporazum, i to sa srpske strane, jer "Petrohemija" nija bila sastavni deo tog sporazuma, zbog čega je danas jedino rešenje ulazak NIS-a u „Petrohemiju”, uz određene investicije.

Ova kompanija može doneti mnogo državi, ali su joj neophodne investicije, i to po određenoj dinamici, ocenila je potpredsednik Vlade.

Kada je reč o predstojećoj grejnoj sezoni, ona je rekla da je čitava Evropa u energetskoj krizi i da brine o snabdevanju energentima.

Za Srbiju je važno da ima mogućnost da dođe do energenata, u odgovarajućim količinama, ali važnu ulogu igra i cena, što je sve deo energetske bezbednosti, ukazala je Mihajlović.

Ona je potvrdila da je moguće da se srpskim prugama organizuje dovoz potrebnih količina uglja iz Rumunije do obrenovačkih termoelektrana, kao i da je već održano nekoliko sastanaka na tu temu.

Mihajlović je ponovila i da je sa crpljenjem vode iz jezera na polju „Tamnava zapadno polje” trebalo da se počne mnogo pre sredine septembra.

Izgubili smo celo leto dok se poslovodstvo EPS-a nije organizovalo da započne sa isušivanjem tog kopa. Za to vreme smo uvozili struju, umesto da pravimo zalihe uglja za zimu, što je znatno jeftinije, objasnila je ona.

Vlada će, kako je istakla, obezbediti dovoljno energenata, ali nije svejedno po kojim cenama kupujemo struju, gas, ugalj ili mazut i kakav je odnos cena energenata trenutno na tržištu.

Mihajlović je podsetila i na to da su državni putevi prvog i drugog reda u dužini od 142 kilometra, na 190 putnih pravaca, obnovljeni nakon poplava do 1. oktobra, a da je sada težište poslova na sanaciji klizišta i popravci mostova, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

Kada je reč o železnici, radovi na pruzi Beograd– Bar trebalo bi, prema informacijama iz „Železnica Srbije”, da budu završeni u februaru naredne godine, dodala ona i napomenula da Srbija u železnici ima projekte vredne 1,2 milijarde evra.

Mihajlović je navela i da bi do kraja 2016. godine trebalo da bude završen Koridor 10, dok bi u energetici, ubrzo nakon decembarskog samita sa Kinom u Beogradu, trebalo da počne gradnja novog bloka B3 TE „Kostolac”.

To će, nadam se, biti prvi veliki energetski objekat koji smo dobili posle tri decenije, istakla je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik