Triglav prodaje češko zavisno društvo

Bez autora
Oct 20 2014

Triglav INT, koji upravlja zavisnim društvima Zavarovalnice Triglav u inostranstvu (među kojima je i crnogorsko Lovćen osiguranje A.D.), je sa društvom VIGO Finance iz Praga, koje je dio VIGO Investments Group, potpisao dogovor u kojem su potpisnici opredjelili najbitnije elemente i uslove za prodaju zavisnog društva Triglav pojišt`ovna, Brno. Predviđa se da će prodaja biti završena do maja 2015. Odluka je u saglasnosti sa strategijom Triglava, koji svoje aktivnosti usmjerava u povećanje vrijednosti Grupe i efektivno upravljanje društava unutar Triglav grupe. Zavarovalnica Triglav ocjenjuje da sa vidika uticaja na poslovanje Grupe, prodaja društva Triglav pojišt`ovna, Brno neće imati veći utiecaj.

Triglav prodaje češko zavisno društvoTriglav INT, koji upravlja zavisnim društvima Zavarovalnice Triglav u inostranstvu (među kojima je i crnogorsko Lovćen osiguranje A.D.), je sa društvom VIGO Finance iz Praga, koje je dio VIGO Investments Group, potpisao dogovor u kojem su potpisnici opredjelili najbitnije elemente i uslove za prodaju zavisnog društva Triglav pojišt`ovna, Brno.

Predviđa se da će prodaja biti završena do maja 2015. Odluka je u saglasnosti sa strategijom Triglava, koji svoje aktivnosti usmjerava u povećanje vrijednosti Grupe i efektivno upravljanje društava unutar Triglav grupe. Zavarovalnica Triglav ocjenjuje da sa vidika uticaja na poslovanje Grupe, prodaja društva Triglav pojišt`ovna, Brno neće imati veći utiecaj.

U prošlom periodu je Zavarovalnica Triglav razmatrala svoju dalju prisutnost na češkom tržištu iz perspektive značaja navedenog tržišta za Triglav grupu i postizanje strateških ciljeva na ovom tržištu. Nakon pažljivog razmatranja donesena je odluka za prodaju društva Triglav pojišt`ovna, Brno. Odluka koja je bila donešena uzela je u obzir strategiju Triglav grupe koja jasno opredjeljuje ciljnu profitabilnost, očekivane tržišne udjele, osnovu djelovanja usmjerava na osnovnoj osiguravajućoj djelatnosti i zahtijeva efektivno upravljanje svih društava Triglav grupe.
»Triglav grupa, u saglasnosti sa obnovljenom strategijom do 2017. godine, svoje djelovanje usmjerava na ciljna tržišta jugoistočne Evrope, gdje planiramo dalji rast i razvoj. Poštovaćemo mogućnosti pojedinih tržišta osiguranja u regionu i proučavati mogućnosti za dalji porast tržišnih udjela i to kako organski tako i s potencijalnim preuzimanjem izabranih konkurenata. I dalje ćemo dosledno da provodimo optimizaciju poslovanja Grupe, djelovati u smijeru veće homogeniziranosti Grupe i aktivno se truditi za povećanje njene vrijednosti.« objasnio je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav, Andrej Slapar.

Triglav pojišt'ovna, Brno je manje imovinsko osiguravajuće društvo u Češkoj, koje je u sto postotnom vlasništvu holding društva Triglav INT (a isti je u sto postotnom vlasništvu Zavarovalnice Triglav) i momentalno je jedno od devet osiguravajućih odnosno reosiguravajućih zavisnih društava Triglav grupe. U kapitalu, odnosno bilansijskoj sumi sredstava Grupe, ovo društvo ima manje od 1,5 postotni udio. U polugodištu 2014. Triglav pojišt'ovna je postigla 1,1 postotni tržišni udio i zauzela je jedanaesto mjesto među imovinskim osiguravajućim društvima na češkom tržištu osiguranja. U prošloj godini obračunata bruto premija u Češkoj predstavlja 3,3 % od ukupne obračunate bruto premije Triglav grupe. Zavarovalnica Triglav ocjenjuje, da iz perspektive poslovanja Grupe, prodaja Triglav pojišt'ovna, Brno, neće imati neki veći uticaj.

»Tržište osiguranja u Češkoj je dobro razvijeno i vrlo konkurentno. Na njemu je u 2013. godini djelovalo 29 osiguravajućih društava. Prodajom češkog zavisnog društva slijedimo usmjerenosti u konsolidaciju našeg djelovanja uz koncentriranost na JI Evropu. Postavili smo si cilj, da u periodu do 2017. godine, na pojedinim tržištima u regionu, postignemo najmanje 10 postotni tržišni udjeo. Uzimajući u obzir naše strategije, prodaja zavisnog društva je smisaoni korak prema daljem jačanju uloge Grupe na ključnim tržištima.« izjavio je član Uprave Zavarovalnice Triglav i predsjednik upravnog odbora društva Triglav INT, Benjamin Jošar.

Predviđa se, da će prodaja društva Triglav pojišt'ovna, Brno, biti završena do maja 2015.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik