Montenegro Airlines: U avgustu 3% više putnika nego lani

Bez autora
Oct 20 2014

Crnogorska nacionalna avio-kompanija je u avgustu 2014. godine ostvarila porast broja putnika u odnosu na avgust prethodne godine za tri odsto i to kroz porast broja putnika u redovnom saobraćaju za pet odsto (4.183), porast putnika u code share saobraćaju za 14 odsto, dok je broj putnika u čarter saobraćaju smanjen za 22 odsto (1.594). Kuriozitet navedenog je da je broj putnika u avgustu ove godine prevezen uz znatno manji broj sati letjenja u odnosu na avgust 2013. godine, čime se pozitivno uticalo na direktne operativne troškove, konstatovano je na nedavno održanoj sjednici Odbora direktora, a na osnovu Izvještaja o poslovanju komercijalnog i finansijskog sektora nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines.

Montenegro Airlines: U avgustu 3% više putnika nego laniCrnogorska nacionalna avio-kompanija je u avgustu 2014. godine ostvarila porast broja putnika u odnosu na avgust prethodne godine za tri odsto i to kroz porast broja putnika u redovnom saobraćaju za pet odsto (4.183), porast putnika u code share saobraćaju za 14 odsto, dok je broj putnika u čarter saobraćaju smanjen za 22 odsto (1.594).

Kuriozitet navedenog je da je broj putnika u avgustu ove godine prevezen uz znatno manji broj sati letjenja u odnosu na avgust 2013. godine, čime se pozitivno uticalo na direktne operativne troškove, konstatovano je na nedavno održanoj sjednici Odbora direktora, a na osnovu Izvještaja o poslovanju komercijalnog i finansijskog sektora nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines.

I pored pojačane konkurencije na tržištu, ulaska konkurentskih firmi regiona u strateško partnerstvo sa globalnim gigantom sa tržišta komercijalne avijacije, vremenskih nepogoda koje su zadesile države u okruženju, rusko-ukrajinske krize, kao i loših klimatskih uslova tokom ljetnje turističke sezone, nacionalna avio-kompanija je u prvih osam mjeseci ostvarila rezultat koji se može smatrati veoma uspješnim, zaključeno je na zasjedanju Odbora direktora.

Posmatrajući finansijsko stanje kompanije, posebno imajući u vidu naslijeđene dugove iz prethodnih godina, na sjednici je naglašeno da nacionalna avio-kompanija u 2014. godini uredno izmiruje sve obaveze proistekle iz redovnog poslovanja.

U tom smislu naglašeno je da je do sada u Budžet Crne Gore uplaćeno 896.000 eura carinskog duga i u istom iznosu dug za poreze i doprinose na osnovu čega se može konstatovati da su izmirene poreske obaveze za 2011. i 2012. godinu. Takođe, pri kraju je i obaveza izmirenja duga prema Aerodromu Priština, u iznosu od 429 000 eura, kao i obaveze prema Aerodromima Crne Gore i SMATCA-i (kontroli letjenja Srbije i Crne Gore).

U cilju pripreme predstojeće zimske sezone i planiranja ljetnje turističke sezone za 2015. godinu, na sjednici je podržano aktiviranje tarife takozvanog ranog bukinga, a dato je odobrenje za nastavak analize mogućnosti otvaranja novih redovnih i čarter linija. U tom cilju, a imajući u vidu nastojanje većinskog vlasnika da se poveća avio-dostupnost Crne Gore, intenziviraće se pregovori oko otvaranja redovne linije Podgorica-Kopenhagen, preko Zagreba, na kojoj postoji mogućnost saobraćanja tri puta sedmično tokom cijele godine. Takođe, pored redovnih linija za Frankfurt i Dizeldorf, u narednoj godini se očekuje i uvođenje čarter saobraćaja prema više gradova u Njemačkoj.

Pored navedenog, tokom naredne godine se, nakon višegodišnje pauze, očekuje obavljanje čarter saobraćaja prema Varšavi i Pragu, a u planu je i detaljna analiza uvođenja redovnog saobraćaja tokom ljetnje sezone 2015. godine za Mančester i Lion.

Shodno navedenom ciljevi nacionalne avio-kompanije su dalje osvajanje tržišta, prvenstveno u Zapadnoj Evropi, usklađivanje tarifne politike, kao i dalja optimizacija saobraćaja u skladu sa politikom Vlade Crne Gore, konstatovano je na sjednici Odbora direktora Montenegro Airlinesa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik