Infrastrukturni projekti Srbije i Mađarske - veza Mediterana sa centralnom Evropom

Bez autora
Oct 20 2014

Realizacijom niza infrastrukturnih projekata Srbija i Mađarska planiraju da naprave infrastrukturnu osu od Jadranskog mora do centralne Evrope, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Dejan Trifunović. Tu osu bi činili drumski i železnički Koridori 10 i 11, brza pruga Beograd – Budimpešta, rekonstruisana postojeća pruga, projekat Beograd na vodi i moderni terminal, naveo je Trifunović, uoči sastanka sa kolegama iz mađarskog Ministarstva za nacionalni razvoj. Radimo na tome da unapredimo infrastrukturu, i u putničkom i železničkom saobraćaju, koja vodi preko naših zemalja od Mediterana do centralne Evrope, rekao je Trifunović i najavio razgovore o projektu brze pruge Beograd-Budimpešta, koji Srbija i Mađarska treba zajednički da realizuju sa Kinom. On je dodao da se radi i priprema modela finansiranja tog projekta, na bazi koncesije.

Infrastrukturni projekti Srbije i Mađarske - veza Mediterana sa centralnom EvropomRealizacijom niza infrastrukturnih projekata Srbija i Mađarska planiraju da naprave infrastrukturnu osu od Jadranskog mora do centralne Evrope, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Dejan Trifunović.

Tu osu bi činili drumski i železnički Koridori 10 i 11, brza pruga Beograd – Budimpešta, rekonstruisana postojeća pruga, projekat Beograd na vodi i moderni terminal, naveo je Trifunović, uoči sastanka sa kolegama iz mađarskog Ministarstva za nacionalni razvoj.

”Radimo na tome da unapredimo infrastrukturu, i u putničkom i železničkom saobraćaju, koja vodi preko naših zemalja od Mediterana do centralne Evrope”, rekao je Trifunović i najavio razgovore o projektu brze pruge Beograd-Budimpešta, koji Srbija i Mađarska treba zajednički da realizuju sa Kinom. On je dodao da se radi i priprema modela finansiranja tog projekta, na bazi koncesije.

“Očekujemo progres na ovom projektu do 16. decembra, kada u Beogradu treba da bude održan Samit zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, rekao je Trifunović, istakavši da je za taj projekat ključna izrada studije izvodljivosti.
Ocenivši odnose Vlada Srbije i Mađarske  kao dobre, Trifunović je naglasio da se danas u Beogradu održava treći sastanak u ovoj godini između resornih ministarstva za saobraćaj dve zemlje i dodao da se razgovara i o konkretnim projektima u oblasti vodnog saobraćaja.

“Imamo projekte koji se uspešno realizuju kao što je izgradnje pruge Subotica-Segedin za koji se završava projektno tehnička dokumentacija. Mađari će nam predstaviti i model naplate putarine koji važi u Mađarskoj, a tema sastanka će biti i pretpristupni IPA projekti EU”, zaključio je Trifunović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik