Magareći delikates za rusko tržište

Bez autora
Oct 20 2014

Magareći sir iz Zasavice, koji se nedavno našao među pet najskupljih na svetu, uskoro bi trebalo da bude dostupan i na tržištu Rusije. O tome se već pregovara sa ruskom stranom, izjavio je danas Tanjugu upravnik specijalnog rezervata prirode Zasavica Slobodan Simić. U Zasavici planiraju da celokupnu godišnju proizvodnju tog sira koja iznosi od 50 do 100 kilograma plasiraju upravo na tržište Rusije, kazao je Simić. Sveži srpski sir od magarećeg mleka, čija cena po kilogramu iznosi čak 1.000 evra, nedavno se našao na listi top pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu objavljenoj na sajtu FinancesOnline. Za proizvodnju kilograma tog jedinstvenog sira potrebno je čak 25 litara mleka od magarca, a to je količina koja se od jedne magarice namuze za pola godine. Sir se proizvodi ručno, na farmi magaraca u Zasavici, nedaleko od Beograda.

Magareći delikates za rusko tržišteMagareći sir iz Zasavice, koji se nedavno našao među pet najskupljih na svetu, uskoro bi trebalo da bude dostupan i na tržištu Rusije.

O tome se već pregovara sa ruskom stranom, izjavio je danas Tanjugu upravnik specijalnog rezervata prirode Zasavica Slobodan Simić.

"U Zasavici planiraju da celokupnu godišnju proizvodnju tog sira koja iznosi od 50 do 100 kilograma plasiraju upravo na tržište Rusije", kazao je Simić.

Sveži srpski sir od magarećeg mleka, čija cena po kilogramu iznosi čak 1.000 evra, nedavno se našao na listi top pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu objavljenoj na sajtu FinancesOnline.

Za proizvodnju kilograma tog jedinstvenog sira potrebno je čak 25 litara mleka od magarca, a to je količina koja se od jedne magarice namuze za pola godine. Sir se proizvodi ručno, na farmi magaraca u Zasavici, nedaleko od Beograda.

Simić je rekao da su pregovori u toku i da je plan da sir iz Zasavice na tržište Rusije bude distribuiran preko firme "Beokapra", koja u svoj mlekari u Kukujevcima proizvodi kozji sir.

"Čekamo da u Službenom glasniku bude objavljena dozvola Beokapre za izvoz kozjeg sira pa će u sklopu toga i ići naš, čekamo svakog momenta... valjda će sada biti brzo", kazao je Simić.

Napomenuo je da se sir iz njihovih radionica za sada prodaje samo pouzećem ili preko kampa Zasavica, i to isključivo strancima, te da je reč o malim količinama.

Pomenuti magareći sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

Inače, među proizvodima iz Zasavice su i sapun od magarećeg mleka čija cena iznosi 600 dinara, liker od magarećeg mleka koji košta 1.150 dinara po decilitru i kobasica od magarećeg mesa po ceni od 2.300 dinara za kilogram.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik