Broj poslovnih transakcija Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi raste

Bez autora
Oct 21 2014

Najnoviji izveštaj revizorsko-konsultantske kompanije EY (Ernst & Young), „Central and South Eastern Europe – M&A Barometer“, bavi se analizom poslovnih transakcija u jedanaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Tursku. U prvoj polovini 2014. godine, u većini zemalja iz regiona zabeležen je rast aktivnosti spajanja i akvizicija u pogledu obima, sa ukupnim brojem transakcija od 630. Takođe, u poređenju sa istim periodom prošle godine, može se primetiti značajan porast od 63,6 odsto u vidu tržišne vrednosti, uglavnom kao posledica transakcija velike vrednosti koje su se dogodile na tržištu Republike Češke u prvoj polovini ove godine.

Broj poslovnih transakcija Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi rasteNajnoviji izveštaj revizorsko-konsultantske kompanije EY (Ernst & Young), „Central and South Eastern Europe – M&A Barometer“, bavi se analizom poslovnih transakcija u jedanaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Tursku.

U prvoj polovini 2014. godine, u većini zemalja iz regiona zabeležen je rast aktivnosti spajanja i akvizicija u pogledu obima, sa ukupnim brojem transakcija od 630.  Takođe, u poređenju sa istim periodom prošle godine, može se primetiti značajan porast od  63,6 odsto u vidu tržišne vrednosti, uglavnom kao posledica transakcija velike vrednosti koje su se dogodile na tržištu Republike Češke u prvoj polovini ove godine.

Detaljnije istraživanje je pokazalo da su većinu transakcija činile lokalne transakcije – koje čine 52 odsto od ukupnog broja transakcija, što znači da i kupci i prodavci potiču iz iste zemlje. Takođe, interesantna je činjenica da je većina transakcija obavljena od strane strateških investitora, a najaktivnija grana industrije bio je IT sektor, dok su se u pogledu vrednosti najveće transakcije dogodile u okviru telekomunikacija i medija, hemijskom i sektoru nekretnina.

Od analiziranih 11 zemalja CSE regiona, Srbija se nalazi na 8. mestu po broju realizovanih transakcija i takođe na 8. mestu prema vrednosti poslovnih transakcija. Više od 60 odsto transakcija u Srbiji realizovano je između domaćih poslovnih subjekata, dok 21 odsto čine ulazne poslovne transakcije, a samo 18 odsto izlazne. U Srbiji se kao najaktivnija grana industrije u prvoj polovini 2014. godine pokazala prerađivačka industrija.

„Kao što je naše istraživanje pokazalo u  Adria regionu aktivnost na polju poslovnih transakcija povećana je za 24 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Na povećane vrednosti poslovnih transakcija (spajanja i akvizicija) u mnogome je uticala akvizicija Merkatora od strane Agrokora. Očekujemo da se ovakvi trendovi nastave u drugoj polovini 2014. godine usled visoke raspoloživosti kapitala i privatizacija koje su toku u svim zemljama. Značaj koji su finansijski investitori imali u Adria regionu u prvoj polovini 2014. godine porastao je sa 16 odsto na 34 odsto. Većina poslovnih transakcija u Hrvatskoj i Srbiji realizovano je između domaćih poslovnih subjekata, dok su poslovne transakcije u Sloveniji bile rezultat aktivnosti stranih investitora“ rekao je Urs Indermuhle, partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama (TAS) u Adria regionu kompanije EY.

Broj spajanja i akvizicija u zemljama CSE

Turska je bila najaktivnija zemlja u pogledu obima transakcija u prvoj polovini 2014. godine sa ukupno 153 uspešno obavljene transakcije tokom ovog perioda. Slede Republika Češka i Poljska, svaka sa po 112 transakcija.

Među sedam zemalja regiona zabeležen je porast aktivnosti spajanja i akvizicija u pogledu ukupnog broja transakcija tokom prve polovine 2014. godine, premda je ukupan obim transakcija opao u odnosu na obim ostvaren tokom istog perioda prošle godine. Ukupan broj transakcija u regionu  tokom prve polovine 2014. godine iznosio je 630, što predstavlja blagi pad od 4,4 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2013. godine.

Osnovni uzrok smanjenja ukupne aktivnosti je značajan pad u vidu vrednosti transakcija u Bugarskoj, gde je ostvareno 39 transakcija tokom prve polovine 2014. godine, što predstavlja pad od 64,2 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2013. godine.

Procenjena tržišna vrednost transakcija

Procenjena ukupna vrednost transakcija na tržištu CSE regiona tokom prve polovine 2014. godine iznosila je 22,3 milijarde USD, što je 63,6 odsto više nego protekle godine.  Ovaj rast je većim delom uzrokovan povećanjem od 5,7 milijardi USD u Češkoj Republici, kao rezultat dve mega transakcije koje su zajedno iznosile 5 milijardi USD.

Češka Republika je na prvom mestu sa očekivanom vrednosti poslovnih transakcija od 8 milijardi USD, praćena Turskom (5,5 milijardi USD) i Poljskom (2,5 milijardi USD).

U Hrvatskoj je zabeležen najveći rast tokom prve polovine 2014. godine, gde je vrednost tržišta porasla od 0,03 milijardi u prvoj polovini 2013. godine na 0,76 milijardi USD u prvoj polovini 2014. godine. Procenjena tržišna vrednost transakcija je takođe značajno uvećana u Sloveniji i Mađarskoj, ali je opala u Srbiji, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Investitori -  strateški i finansijski

U svim zemljama, sa izuzetkom Bugarske i Mađarske,  velika većina transakcija zaključena je od strane strateških investitora, odnosno 65 odsto ukupne proporcije u regionu. Udeo finansijskih investitora bio je najveći u Bugarskoj i Mađarskoj, gde su finansijske transakcije sačinjavale 60 odsto tržišta, zatim slede Rumunija, Srbija i Slovačka.
Udeo finansijskih investitora u Bugarskoj bio je veliki usled značajnog povećanja broja transakcija zaključenih od strane fizičkih lica tokom prve polovine 2014. godine.

Smer transakcija

Na polju spajanja i akvizicija u CSE regionu u prvoj polovini 2014. godini opet dominiraju lokalne transakcije, odnosno u 52 odsto transakcija kupac i prodavac su bili iz iste zemlje. Međutim, ovo predstavlja pad od 7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Izlazne transakcije su bile popularnije nego proteklih godina, s obzirom na to da je njihov udeo porastao za 5 odsto na trenutnih 13 odsto.

Lokalne transakcije su bile najpopularnije u Bugarskoj (67 odsto), Rumuniji (66 odsto) i Srbiji (61 odsto). Najveći broj inostranih transakcija (21 transakcija) ostvaren je u Republici Češkoj, a slede Poljska (19) i Turska (16).

Sektorska analiza

IT sektor je bio najaktivniji u industriji sa 103 ostvarene transakcije, što čini 16 odsto od ukupnog broja transakcija u prvoj polovini 2014. godine. Na drugom mestu, posle IT sektora, bio je prerađivački sektor sa 79 poslovnih transakcija u prvoj polovini 2014. godine. Prosečna veličina transakcija u ovom sektoru bila je 22 miliona USD. Treći najaktivniji sektor bio je uslužni sektor sa 64 transakcije u prvoj polovini 2014. godine. Prosečna vrednost transakcija u ovom sektoru bila je 8 miliona USD.

U pogledu vrednosti, najveće transakcije desile su se u okviru sektora telekomunikacija i medija, hemijskoj industriji i sektoru nekretnina.

Svaka zemlja imala je svoju najaktivniju industriju ali su IT i prerađivačka industrija ipak na vrhu liste u većini zemalja dok je sektor nekretnina takođe bio izuzetno aktivan.

Strane investicije

Iako je zabeleženo manje stranih ulaznih transakcija u odnosu na lokalne, u pogledu porekla stranog kapitala investiranog u zemlje CSE kroz spajanja i akvizicije, zapadnoevropski i neevropski investitori i dalje nastavljaju da prednjače u odnosu na zemlje CSE regiona u prvoj polovini 2014. godine.

Sjedinjene Američke Države su bile najaktivnije u pogledu broja ostvarenih transakcija u prvoj polovini 2014. godine sa sklopljenih 38 transakcija u regionu, a prate je Velika Britanija sa 19, Nemačka sa 18, i Austrija sa 12 poslovnih transakcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik