BiH ima komplikovanu poslovnu klimu

Bez autora
Oct 21 2014

Bosna i Hercegovina ima vrlo komplikovanu poslovnu klimu koja nije najbolja za uspostavljanje biznisa, poručeno je sa današnje radionice o „Sporazumu za rast i zapošljavanje”, upriličenom u zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u Sarajevu.Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi obratio se predstavnicima medija i razgovarao o hitnim reformskim procesima, koji su pobrojani u Sporazumu, a koje je neophodno provesti u BiH odmah nakon izbora i formiranja vlasti.

BiH ima komplikovanu poslovnu klimuBosna i Hercegovina ima vrlo komplikovanu poslovnu klimu koja nije najbolja za uspostavljanje biznisa, poručeno je sa današnje radionice o „Sporazumu za rast i zapošljavanje”, upriličenom u zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi obratio se predstavnicima medija i razgovarao o hitnim reformskim procesima, koji su pobrojani u Sporazumu, a koje je neophodno provesti u BiH odmah nakon izbora i formiranja vlasti.

Sporazum navodi šest prioritetnih reformskih mjera, među kojima su smanjenje poreza na rad što zahtijeva štednju u državnoj potrošnji, reformiranje zakona i propisa o radu, pojednostavljenje poslovnog okruženja te eliminiranje administrativnih prepreka u svim kategorijama.

Među prioritetnim reformskim mjerama se navodi i to da se stara preduzeća trebaju suočiti sa konkurencijom i restrukturirati se ili suočiti se sa mogućnošću zatvaranja.

“Treba pokrenuti aktivnosti za smjenjenje propisa, koje će ujedno omogućiti da preostale procedure budu jasnije i otvorene za javnost. Socijalna sredstva treba usmjeriti kategoriji stanovništva kojoj je pomoć zaista potrebna”, navodi se među šest prioritetnih reformskih mjera Sporazuma.

Danas je rečeno da je „Forum za prosperitet i zapošljavanje”, održan krajem maja ove godine, okupio predstavnike vlasti, poslovne zajednice i radnike, te međunarodne i domaće ekonomske stručnjake i građane BiH koji imaju znanje o vođenju poslova i otvaranju novih radnih mjesta.

Na Forumu su predložene konkretne i hitne mjere koje bi se usmjerile na rješavanje problema nezaposlenosti i korupcije, obnovu protoka investicija u BiH, radna mjesta, kao i na pravedniji i efikasniji sistem socijalne zaštite.

Na osnovu tih prijedloga, izrađen je „Sporazum za rast i zapošljavanje“, koji će se preporučiti bh. zakonodavcima i kreatorima politike u narednim mjesecima sa ciljem njegove implementacije odmah nakon izbora i formiranja vlasti.

Kako je kazao Daviddi, reformske mjere navedene u Sporazumu omogućavaju neke smjernice za ono što bi nova vlast trebala da uradi kako bi se pokrenula privreda u BiH. Pojasnio je da je ranije razgovarano na Forumu, BiH ima vrlo komplikovanu poslovnu klimu te da nije najbolja za uspostavljanje biznisa. Daviddi je, govoreći o mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju poboljšanja poslovnih prilika, kazao da se većina preduzeća oslanja na javnu podršku, rade to radije nego da se suoče sa zdravom konkurencijom izvana.

"Preduzeća su poprilično slaba uz par izuzetaka. Većina preduzeća se oslanja na javnu podršku. S obzirom da je zakonska regulativa komplikovana onda može itekako pomoći u stvaranju korupcije, jer nejasni su zakoni i onda postoji dosta načina da se neke stvari interpretiraju na drugačiji način što dovodi do korupcije", pojasnio je Daviddi.

Kako je kazao, BiH ima veliki broj ljudi koji su već duže nezaposleni te da su javne politike prilično neefikasne.

Daviddi je pojasnio da starije kategorije stanovništva u BiH ne mogu dobiti ono što im treba, jer ta pomoć ide negdje gdje nije potrebna.

Mišljenja je da bi nova vlast trebala da pokrene navedene reforme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik