Stroge kontrole crnog tržišta nafte

Bez autora
Oct 21 2014

Kontrolom goriva i obeležavanjem, takozvanim markiranjem, stalo se na put crnom tržištu nafnih derivata. Tržišna inspekcija je od avgusta iz prometa povukla 540 hiljada litara goriva kome se ne zna poreklo.Gorivo se kontroliše i u rafineriji iz uvoza, u skladištima, baržama, cisternama i što je najvažnije na pumpama. Na onim pumpama gde su nađene nepravilnosti inspektori su obustavili prodaju. Od 163 licence za trgovinu naftnim derivatima oduzeto je čak 95.

Stroge kontrole crnog tržišta nafteKontrolom goriva i obeležavanjem, takozvanim markiranjem, stalo se na put crnom tržištu nafnih derivata. Tržišna inspekcija je od avgusta iz prometa povukla 540 hiljada litara goriva kome se ne zna poreklo.

Gorivo se kontroliše i u rafineriji iz uvoza, u skladištima, baržama, cisternama i što je najvažnije na pumpama. Na onim pumpama gde su nađene nepravilnosti inspektori su obustavili prodaju. Od 163 licence za trgovinu naftnim derivatima oduzeto je čak 95.

Slaviša Petković načelnik Odeljenja za tehnički nadzor pri Tržišnoj inspekciji kaže da je država ovim poslala poruku da će se za ovakve prestupe snositi ozbiljne posledice. Kazne su vrlo visoke. To da postoji mogućnost zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine je vrlo ozbiljno shvaćeno kod subjekata, rekao je Petković i napomenuo da od 1450 rezervoara gde su uzorkovali derivat utvrđeno je da je samo u 23 došlo do pada koncentracije markera, a to je ispod dva odsto.

Vozači mogu biti apsolutno sigurni da ne mogu takvo gorivo natočiti. Takvo gorivo je plombirano od strane tržišne inspekcije i jednostavno ne može doći do potrošača, ukazuje Petković.

Napominje da će podaci o subjektima koji su nepravilno poslovali biti dostupni nakon sudskih postupaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik