Prepreke zaustavile konsolidaciju "Dite"

Bez autora
Oct 22 2014

Vlada Tuzlanskog kantona saopštila je večeras da je, iako svjesna problema sa kojima se suočavaju radnici tuzlanske Fabrike "Dita", činila maksimalne napore u cilju revitalizacije poslovanja i pokretanja proizvodnje, što je faktografski prezentovano 7. oktobra na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. Nažalost, modalitet koji je podrazumijevao kupovinu dionica za jednu konvertibilnu marku radi sticanja aktivne uloge u pokretanju i vođenju procesa finansijske konsolidacije u svim institucijama Tuzlanskog kantona naišao je na prepreke, zbog čega je ovaj proces zaustavljen, navodi se u saopštenju.

Prepreke zaustavile konsolidaciju "Dite"Vlada Tuzlanskog kantona saopštila je večeras da je, iako svjesna problema sa kojima se suočavaju radnici tuzlanske Fabrike "Dita", činila maksimalne napore u cilju revitalizacije poslovanja i pokretanja proizvodnje, što je faktografski prezentovano 7. oktobra na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

"Nažalost, modalitet koji je podrazumijevao kupovinu dionica za jednu konvertibilnu marku radi sticanja aktivne uloge u pokretanju i vođenju procesa finansijske konsolidacije u svim institucijama Tuzlanskog kantona naišao je na prepreke, zbog čega je ovaj proces zaustavljen", navodi se u saopštenju.

Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici Kolegijuma 16. oktobra zauzela stav u kojem se kaže da, "s obzirom na postupke koji se vode pred Tužilaštvom BiH, te dostavljena i izražena mišljenja pojedinih organa i institucija pri Vladi Tuzlanskog kantona, a u vezi sa postupkom kupoprodaje dionica "Dite", Vlada ne može davati bilo kakva izjašnjavanja koja se odnose na ovaj postupak.

Vlada Tuzlanskog kantona, bez obzira na zaustavljene napore po odobrenom modalitetu, i dalje ostaje posvećena rješavanju, u okviru zakonom dopuštenih mogućnosti, radno-pravnog statusa radnika "Dite" i pokretanju proizvodnje.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona podsjećaju da je "Dita" privredno društvo u kojem su u junu 2002. godine 59 odsto ukupnog kapitala kupili radnici "Dite". U oktobru 2005. godine Kantonalna agencija za privatizaciju potvrdila je da su kupci fabrike - radnici ispunili svoje ugovorne obaveze, čime su sve ingerencije vlasnika preduzeća prestale biti državne i postale privatne, dok je privatizacije "Dite" proglašena uspješnom.

Svoje dionice radnici su putem berze prodali preduzeću "Lora" iz Sarajeva, koje je steklo većinski paket od 84 odsto i preuzelo upravljanje "Ditom", te počelo bilježiti pozitivne rezultate, ali i stvarati enormno visoke obaveze.

Sve je to kulminiralo 2010. godine, od kada radnici "Dite" ne rade i ne primaju plate, niti se za njih uplaćuju doprinosi.

I pored svega, Vlada Tuzlanskog kantona navodi da je i dalje spremna da se uključi i sa Sindikatom "Dite" traži rješenja u okviru zakonski dopuštenih mogućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik