BiH će biti suspendovana iz trgovinskih povlastica

Bez autora
Oct 22 2014

Prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (i njegovog Privremenog sporazuma) između EU i BiH nakon ulaska Hrvatske u EU, koja je još uvijek u toku, ne predstavlja bilateralnu aktivnost između Bosne i Hercegovine i Hrvatske već pitanje između Bosne i Hercegovine i svih 28 zemalja članica Evropske unije, saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH. Metodologija EU-a za prilagodbu SSP-a na temelju tradicionalne trgovine prihvaćena je od strane svih država zapadnog Balkana, s izuzetkom BiH. Evropska komisija je poduzela korake u pravcu suspenzije BiH iz određenih trgovinskih povlastica ukoliko proces prilagodbe ne bude okončan do kraja 2015, naveli su u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

BiH će biti suspendovana iz trgovinskih povlasticaPrilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (i njegovog Privremenog sporazuma) između EU i BiH nakon ulaska Hrvatske u EU, koja je još uvijek u toku, ne predstavlja bilateralnu aktivnost između Bosne i Hercegovine i Hrvatske već pitanje između Bosne i Hercegovine i svih 28 zemalja članica Evropske unije, saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

"Metodologija EU-a za prilagodbu SSP-a na temelju tradicionalne trgovine prihvaćena je od strane svih država zapadnog Balkana, s izuzetkom BiH. Evropska komisija je poduzela korake u pravcu suspenzije BiH iz određenih trgovinskih povlastica ukoliko proces prilagodbe ne bude okončan do kraja 2015", naveli su u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

Navodi se da EU ne zahtijeva od BiH da dodijeli Hrvatskoj iste beneficije koje je imala prema pravilima CEFTA-e.

"Naprimjer, Hrvatska više ne uživa koristi u potpunosti liberaliziranih trgovinskih sporazuma (bez ikakvih kvota) sa svojim bivšim partnerima iz CEFTA-e. Pristup Hrvatske tim tržištima sada je reguliran manje liberalnim bilateralnim trgovinskim sporazumima (SSP-i) koje EU ima sa svakom pojedinačnom članicom CEFTA-e. Ovi ugovori se temelje na kvotama", navode iz Delegacije EU.

Metodologija EU-a se sastoji, u načelu, od čisto tehničkih/matematičkih prilagodbi kvota u okviru SSP-a kako bi se uzela u obzir, u ukupnom odnosu trgovine između EU i BiH, tradicionalna preferencijalna trgovina koja je postojala između BiH s Hrvatskom, u skladu s pravilima CEFTA-e. Cilj je, kako se navodi, osigurati što manje moguće poremećaje u ustaljenim trgovinskim obrascima, premda je utvrđivanje novih kvota moguće u određenim slučajevima.

"Naprimjer, ako je BiH odobrila godišnju kvotu od 1.000 tona proizvoda za slobodan uvoz iz EU, a bescarinski uvoz iz Hrvatske u skladu s pravilima CEFTA-e iznosio je 100 tona, nova kvota za bescarinski uvoz iz proširene EU (28 umjesto 27 država članica) iznosi 1.100 tona. Važno je imati na umu da se takve kvote dodjeljuju prema redoslijedu podnošenja zahtjeva (engl. first come, first serve) tako da u načelu bilo koja država članica EU-a, ne nužno Hrvatska, može uživati koristi novih kvota. Snažno naglašavamo da se ovakva prilagodba, odnosno adaptacija, radi u oba smjera, s obostranim povećanjem kvota i stoga tvrdnje o nepravednosti kvota na štetu BiH idu u pogrešnom pravcu", pojasnili su iz Delegacije EU.

Metodologija EU-a za prilagodbu SSP-a na temelju tradicionalne trgovine prihvaćena je od strane svih država zapadnog Balkana, s izuzetkom BiH. Evropska komisija je poduzela korake u pravcu suspenzije BiH iz određenih trgovinskih povlastica ukoliko proces prilagodbe ne bude okončan do kraja 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik