Rebalans budžeta i reforme preduslov za razvoj Srbije

Bez autora
Oct 22 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović potvrdio je da će Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu danas biti upućen u parlament, uz očekivanje da će se na njegovom dnevnom redu naći 24. oktobra.Vujović je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade istakao da su rebalans budžeta i sprovođenje reformskih mera neophodni zbog budućnosti Srbije i njenih građana. Ministar je ukazao na to da ovo znači i kraj reformi koje su preduzete pre 20 godina, ali nikada nisu dovedene do kraja.

Rebalans budžeta i reforme preduslov za razvoj SrbijeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović potvrdio je da će Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu danas biti upućen u parlament, uz očekivanje da će se na njegovom dnevnom redu naći 24. oktobra.

Vujović je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade istakao da su rebalans budžeta i sprovođenje reformskih mera neophodni zbog budućnosti Srbije i njenih građana.

Ministar je ukazao na to da ovo znači i kraj reformi koje su preduzete pre 20 godina, ali nikada nisu dovedene do kraja.

Sve to na duži rok Srbiji treba da obezbedi rast plata i penzija, kao i nova radna mesta, objasnio je on i ocenio da bi reforme trebalo da stvore trajnu osnovu za razvoj zemlje.

Propustili smo šanse jer smo u vreme globalne krize, dok je ceo svet štedeo, povećavali plate i penzije, zbog čega se danas suočavamo sa posledicama, naglasio je Vujović.

Takođe, kako je dodao, Srbija treba da opravda poverenje svih koji su svojevremeno kupili obveznice države i očekuju da pokažemo napredak u reformama i da smo bili vredni njihovih investicija, koje su značajan izvor finansiranja.

Prema njegovim rečima, investitori i međunarodne finansijske organizacije su od velike važnosti za našu zemlju.

U skladu s tim, on je najavio da će do kraja godine biti potpisan sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, a u najskorije vreme sačinjen i program pregovora sa tom finansijskom institucijom.

Vujović je objasnio da je predlogom rebalansa budžeta predviđeno da budžetski deficit iznosi 225 milijardi dinara, umesto 182 milijarde dinara.

Istovremeno, kako je dodao, budžetski rashodi su povećani sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, dok su prihodi smanjeni sa 930 na 897 milijardi dinara.

Pratećim budžetskim zakonima plate u javnom sektoru i penzije veće od 25.000 dinara biće smanjene od 1. novembra, što je privremena i delimična mera koja neće pogoditi one sa najmanjim primanjima, među kojima je 61 odsto penzionera, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, smanjenjem plata i penzija ukida se solidarni porez koji je do sada bio na snazi.

Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima, i Vlada u najvećoj mogućoj meri uvažava princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo, poručio je ministar.

On je istakao da će smanjenje plata biti 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 dinara biti umanjene od 0 do 10 odsto, a one iznad 27.800 dinara 10 odsto.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona čijom će primenom biti obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik