Uspostavljanje bliže saradnje Srbije i Hrvatske u oblasti zdravstva

Bez autora
Oct 22 2014

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas u Zagrebu sa ministrom zdravlja u Vladi Republike Hrvatske Sinišom Vargom o mogućnostima uspostavljanja bliže i konkretnije saradnje ministarstava i o različitim aspektima realizacije konkretnih projekata od obostranog interesa. U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da je prvi zvanični susret ministara pre svega bio posvećen razmeni iskustava u procesima reforme zdravstvenog sistema, raznim oblicima zdravstvenog osiguranja, ali i programima transplantacija, u kojem je hrvatsko zdravstvo ostvarilo zapažene rezultate. Ministri su postigli saglasnost o tome da bi zajednički nastup zdravstvenih ustanova Srbije i Hrvatske u procesu objedinjenih nabavki mogao da doprinese postizanju povoljnijih cena i veće konkurentnosti na tržištu.

Uspostavljanje bliže saradnje Srbije i Hrvatske u oblasti zdravstvaMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas u Zagrebu sa ministrom zdravlja u Vladi Republike Hrvatske Sinišom Vargom o mogućnostima uspostavljanja bliže i konkretnije saradnje ministarstava i o različitim aspektima realizacije konkretnih projekata od obostranog interesa.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da je prvi zvanični susret ministara pre svega bio posvećen razmeni iskustava u procesima reforme zdravstvenog sistema, raznim oblicima zdravstvenog osiguranja, ali i programima transplantacija, u kojem je hrvatsko zdravstvo ostvarilo zapažene rezultate.

Ministri su postigli saglasnost o tome da bi zajednički nastup zdravstvenih ustanova Srbije i Hrvatske u procesu objedinjenih nabavki mogao da doprinese postizanju povoljnijih cena i veće konkurentnosti na tržištu.

Lončar je naveo da je sa Vargom postigao dogovor o tome da Srbija preuzme neka rešenja koja u Hrvatskoj daju dobre rezultate, i dodao da je razgovarano i o mogućnosti formiranja zajedničkog sistema Srbije, Hrvatske i Slovenije koji bi omogućio nastup na tržištu kada je reč o nabavci lekova, što bi kao krajnji rezultat donelo nabavku kvalitetnijih lekova po značajno nižoj ceni.

On je rekao da je postignuta saglasnost i o tome da radne grupe resornih ministarstava što skorije počnu da rade na usaglašavanju stavova u oblastima od zajedničkog interesa.

Lončar i Varga su postigli dogovor o tome da se postojeća saradnja u oblasti transplantacije dodatno proširi tako što bi se formirali zajednički timovi koji bi pomogli u organizaciji ove oblasti, a u cilju stvaranja uslova za nastup u projektima koji su interesantni za zdravstva dveju zemalja.

Mnogo tema smo pokrili tokom današnjeg razgovora i smatram da smo postigli dobru osnovu za unapređenje i dalji razvoj saradnje dva zdravstvena sistema. Verujem da ćemo vrlo brzo imati određene ljude koji bi ispred naših resora preuzeli sprovođenje ugovorenih vidova saradnje, istakao je Varga.

Lončar i Varga su danas prisustvovali Regionalnom dijabetes forumu u Zagrebu, koji je organizovan u saradnji Republike Hrvatske i Kraljevine Danske.

Na ovom skupu je, uz razmatranje prevencije i lečenja, posebno razgovarano o ekonomskim efektima dijabetesa, kao i o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik