Prihodi od turizma trostruko manji od proseka zemalja EU

Bez autora
Oct 22 2014

U Srbiji su prihodi od turizma u 2013. godini iznosili tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i bili trostruko manji od proseka EU, gde su devet odsto BDP, pokazala je analiza Mreže za poslovnu podršku. Kada se Srbija, prema podacima Svetske turističke organizacije (WTO), uporedi sa sličnim zemljama u EU kao što su Slovačka i Mađarska, koje nemaju more, vidi se da je broj noćenja stranih turista u Srbiji (1,8 miliona u 2012.) daleko manji od tih zemalja (Mađarska 11,4 miliona, Slovačka četiri miliona). Istovremeno prosek noćenja u zemljama EU je čak 33,9 miliona noćenja godišnje, što je 18 puta više od Srbije. Manji broj noćenja stranih turista u Evropi od Srbije imaju jedino Makedonija i Lihtenštajn. Prosečno trajanje noćenja stranih turista u Srbiji je 2,53 dana, a manje od četiri odsto ukupno registrovanih turističkih agencija se bavi dovođenjem stranih gostiju u Srbiju. Pritom je i ukupan broj registrovanih turističkih agencija sa 1.286 u 2008. godini opao na svega 814 u 2012.

Prihodi od turizma trostruko manji od proseka zemalja EUU Srbiji su prihodi od turizma u 2013. godini iznosili tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i bili trostruko manji od proseka EU, gde su devet odsto BDP, pokazala je analiza Mreže za poslovnu podršku.

Kada se Srbija, prema podacima Svetske turističke organizacije (WTO), uporedi sa sličnim zemljama u EU kao što su Slovačka i Mađarska, koje nemaju more, vidi se da je broj noćenja stranih turista u Srbiji (1,8 miliona u 2012.) daleko manji od tih zemalja (Mađarska 11,4 miliona, Slovačka četiri miliona).

Istovremeno prosek noćenja u zemljama EU je čak 33,9 miliona noćenja godišnje, što je 18 puta više od Srbije. Manji broj noćenja stranih turista u Evropi od Srbije imaju jedino Makedonija i Lihtenštajn.

Prosečno trajanje noćenja stranih turista u Srbiji je 2,53 dana, a manje od četiri odsto ukupno registrovanih turističkih agencija se bavi dovođenjem stranih gostiju u Srbiju. Pritom je i ukupan broj registrovanih turističkih agencija sa 1.286 u 2008. godini opao na svega 814 u 2012.

Jedan od uzroka je što domaće turističke agencije, poput svojih kolega u zemljama u okruženju i EU, nemaju stimulaciju za dovođenje stranih turista i kreiranje dužih tura po Srbiji, tako da se najveći broj agencija bavi odvođenjem domaćeg stanovništva u inostranstvo.

U zemljama EU, pa i u najbližem okruženju Srbije, turističke agencije po jednom dovedenom stranom gostu za boravak duži od tri ili četiri dana imaju stimulaciju između 25 i 40 evra.

Država tada od povećanog priliva od PDV na hotelske i ugostiteljske usluge zbog dužeg boravka stranog gosta, vraća stimulaciju za dovođenje stranog gosta koju daje turističkoj agenciji.

Srbija ima šansu da razvojem svojih potencijala planinskog, rečnog i banjskog turizma i još efektnijom promocijom svojih gradova i sela višestruko uveća prihode od turizma koji su sada na nivou od milijardu dolara godišnje, ali je za to potrebna nova politika u razvoju receptivnog (prijemnog) turizma i daleko bolja promocija, smatra Mreža.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik