Stopa nezaposlenosti porasla prvi put nakon šest mjeseci

Bez autora
Oct 22 2014

Stopa registrirane nezaposlenosti porasla je u rujnu sa 17,5 posto na 17,7 posto, što je njezin prvi rast nakon šest mjeseci pada, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Zahvaljujući sezonskom zapošljavanju, uglavnom u turističkom sektoru, u kolovozu je stopa nezaposlenosti pala na 17,5 posto, no kako je vrhunac turističke sezone prošao, u rujnu se ponovno našla u uzlaznoj putanji. Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na kraju rujna bilo je evidentirano 290.584 nezaposlena, što je za 695 osoba ili 0,2 posto više nego mjesec dana prije. U odnosu, pak, na rujan prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 10,3 posto ili oko 33.200 osoba. Stoga je i stopa nezaposlenosti u rujnu manja nego u istom lanjskom mjesecu, za 1,4 postotna boda.

Stopa nezaposlenosti porasla prvi put nakon šest mjeseciStopa registrirane nezaposlenosti porasla je u rujnu sa 17,5 posto na 17,7 posto, što je njezin prvi rast nakon šest mjeseci pada, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Zahvaljujući sezonskom zapošljavanju, uglavnom u turističkom sektoru, u kolovozu je stopa nezaposlenosti pala na 17,5 posto, no kako je vrhunac turističke sezone prošao, u rujnu se ponovno našla u uzlaznoj putanji.

Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na kraju rujna bilo je evidentirano 290.584 nezaposlena, što je za 695 osoba ili 0,2 posto više nego mjesec dana prije. U odnosu, pak, na rujan prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 10,3 posto ili oko 33.200 osoba.

Stoga je i stopa nezaposlenosti u rujnu manja nego u istom lanjskom mjesecu, za 1,4 postotna boda.

Međutim, idućih mjeseci analitičari očekuju rast nezaposlenosti.

"Posljednje ovogodišnje tromjesečje obilježit će porast broja nezaposlenih osoba, jer sezonske radnike iz turističkog sektora ostatak tržišta zasigurno neće uspješno apsorbirati kroz druge djelatnosti, s obzirom na loše gospodarske pokazatelje iz realnog sektora", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na situaciju na tržištu rada.

To potvrđuju i najnoviji podaci na web stranici HZZ-a, koji pokazuju da je trenutačno 302.435 nezaposlenih osoba, što je 11.580 nezaposlenih ili oko 4 posto više nego krajem rujna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik