Srbački Dom zdravlja smanjio dug za 300.000 KM

Bez autora
Oct 23 2014

Novo rukovodstvo Doma zdravlja Srbac smanjilo je dug te ustanove za oko 300.000 maraka, što je otvorilo prostor za rekonstrukciju objekta i nabavku najmodernije medicinske opreme. Time je u potpunosti opravdan status sertifikovane zdravstvene ustanove koji je Dom zdravlja stekao u junu ove godine. Direktor ove ustanove Saša Jovičić istakao je da se sprovodi postupak kompletnog softverskog uvezivanja svih službi sa centralnim serverom u Banjaluci, čime među prvima u RS učestvuju u procesu formiranja elektronskog zdravstvenog sistema. Jedna od inovacija biće da se pacijenti sami naručuju za preglede kod porodičnog ljekara putem elektronskih čekaonica koje će biti dostupne na internet stranici Doma zdravlja, ističe Jovičić. Rekonstrukcija sistema centralnog grijanja u Domu zdravlja i u svim terenskim ambulantama privodi se kraju, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 60.000 maraka.

Srbački Dom zdravlja smanjio dug za 300.000 KMNovo rukovodstvo Doma zdravlja Srbac smanjilo je dug te ustanove za oko 300.000 maraka, što je otvorilo prostor za rekonstrukciju objekta i nabavku najmodernije medicinske opreme.

Time je u potpunosti opravdan status sertifikovane zdravstvene ustanove koji je Dom zdravlja stekao u junu ove godine. Direktor ove ustanove Saša Jovičić istakao je da se sprovodi postupak kompletnog softverskog uvezivanja svih službi sa centralnim serverom u Banjaluci, čime među prvima u RS učestvuju u procesu formiranja elektronskog zdravstvenog sistema.

- Jedna od inovacija biće da se pacijenti sami naručuju za preglede kod porodičnog ljekara putem elektronskih čekaonica koje će biti dostupne na internet stranici Doma zdravlja - ističe Jovičić.

Rekonstrukcija sistema centralnog grijanja u Domu zdravlja i u svim terenskim ambulantama privodi se kraju, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 60.000 maraka.

- Radovi se odnose na ugradnju novih kotlova kojima će biti obezbijeđena racionalnija potrošnja toplotne energije te stabilnije održavanje toplovodnog sistema. Time će značajno biti smanjena mogućnost pucanja cijevi u najhladnijim danima grejne sezone - rekao je Jovičić.

On je dodao da je u ambulanti u Nožičkom ugrađen sistem centralnog grijanja.

- Ovakav način isporuke toplotne energije ispunjava sve ekološke uslove u pogledu minimalne emisije štetnih gasova. Time će ustanova ispuniti jedan od kriterijuma za podnošenje aplikacija IPA fondovima koji se odnose na projekte energetske efikasnosti - dodao je Jovičić.

U toku je i kompletna rekonstrukcija i adaptacija ambulante u Ćukalima, koja već godinama nije u funkciji.

- Sve investicije radimo sopstvenim sredstvima, bez novih kreditnih zaduženja. Pored smanjenja duga za 300.000 KM, redovno servisiramo i tekuće obaveze - naglasio je Jovičić.

Laboratorija

U laboratoriji Doma zdravlja moguće je uraditi i veći broj hormonskih pretraga, kao i tumorskih markera koje su pacijenti ranije morali raditi u Opštoj bolnici Gradiška ili Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka. U toku su i pregovori o nabavci profesionalnog aparata za imunohemijske pretrage vrijednosti oko 50.000 maraka kojim bi dodatno bio proširen spektar laboratorijskih usluga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik