U junu u BiH povećan broj zaposlenih

Bez autora
Oct 23 2014

Vijeće ministara BiH primilo je na znanje Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih indikatora za period januar-juli 2014. u kojoj je navedeno da je bh. ekonomija u tom periodu bila pozitivnija u odnosu na prethodnu godinu, iako je zaustavljena zbog poplava. Međutim, istaknuto je da je zbog trendova koji ukazuju na skroman ekonomski rast u okruženju, blagi rast industrijske proizvodnje u BiH, te zbog deflacije i vremenskih nepogoda koje su pogodile BiH i zemlje okruženja, potrebno poduzeti mjere i aktivnosti koje će poboljšati stanje u bh. ekonomiji. U Informaciji je naglašeno da će Vijeće ministara poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti na promociji i privlačenju investicija, podršci izvozu i zapošljavanju radi poboljšanja stanja u bh. ekonomiji. Po podacima u Informaciji, broj zaposlenih osoba u BiH u junu 2014. godine iznosio je 700.730, što je za 1,2 posto više u odnosu na isti mjesec 2013.

U junu u BiH povećan broj zaposlenihVijeće ministara BiH primilo je na znanje Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih indikatora za period januar-juli 2014. u kojoj je navedeno da je bh. ekonomija u tom periodu bila pozitivnija u odnosu na prethodnu godinu, iako je zaustavljena zbog poplava.

Međutim, istaknuto je da je zbog trendova koji ukazuju na skroman ekonomski rast u okruženju, blagi rast industrijske proizvodnje u BiH, te zbog deflacije i vremenskih nepogoda koje su pogodile BiH i zemlje okruženja, potrebno poduzeti mjere i aktivnosti koje će poboljšati stanje u bh. ekonomiji.
 
U Informaciji je naglašeno da će Vijeće ministara poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti na promociji i privlačenju investicija, podršci izvozu i zapošljavanju radi poboljšanja stanja u bh. ekonomiji.
 
Po podacima u Informaciji, broj zaposlenih osoba u BiH u junu 2014. godine iznosio je 700.730, što je za 1,2 posto više u odnosu na isti mjesec 2013.
 
Poplave u maju 2014. su, po dostupnim indikatorima, očekivano oslabile ekonomsku aktivnost u BiH i zaustavile nastavak ekonomskog rasta od 2,7 posto ostvarenog u prvom kvartalu.
 
To je dovelo do naglog pada standarda građana (prije svega u ugroženim područjima), te pogoršanja fiskalne pozicije sektora vlade.
 
Također, naglim padom proizvodnje u maju intenzivirano je ranije započeto smanjenje robnog izvoza, koji je u maju dostigao negativan godišnji rast od 9,4 posto, što je utjecalo na pogoršanje vanjskotrgovinske bilance.
 
Ipak, značajniji napredak je ostvaren tek u julu kada je robni izvoz rastao stopom od 5,9 posto, a industrijska proizvodnja četiri posto u odnosu na juli 2013.
 
Osim toga, trgovina na malo u julu je također zabilježila realni rast prometa od 2,3 posto, što dodatno ukazuje na mogući početak pozitivnih kretanja u drugom polugodištu.
 
Prosječna neto plaća u BiH u junu 2014. je iznosila 829 KM i nominalno je veća za 0,9 posto, a prosječna penzija u BiH u julu 2014. iznosila je 353 KM i veća je nominalno za pet posto u odnosu na isti mjesec 2013. 
 
U BiH je u julu 2014. zabilježena deflacija od 0,9 posto, a smanjenja cijena su bila u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića, odjeće i obuće, stanovanja, vode, el. energije, plina i dr. energenata.
 
Najveći međugodišnji rast cijena u BiH u posmatranom periodu zabilježen je u odjeljku alkoholnih pića i duhana (povećanje trošarina na cigarete na početku 2014.), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik