Saradnja PKS i Instituta za standardizaciju

Bez autora
Oct 23 2014

Milivoje Miletić, vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Ivan Krstić, direktor Instituta za standardizaciju (ISS) potpisali su Sporazum o saradnji dve institucije, sa ciljem unapređenja nacionalnog sistema standardizacije i usaglašavanja sa međunarodnim i evropskim standardima. Primena standarda u svakodnevnom poslovanju kompanija, posebno malih i srednjih preduzeća, predstavlja preduslov unapređenja konkurentnosti, produktivnosti i opstanka na tržištu. PKS posvećuje veliku pažnju ukupnoj infrastrukturi kvaliteta i želimo da podstaknemo kompanije da primenom standarda prevaziđu barijere u poslovanju i stvore uslove za slobodan plasman svojih proizvoda i usluga na globalnom tržištu, objasnio je Miletić. Formiranjem Udruženja akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti u okviru PKS institucionalizovan je i četvrti element infrastrukture kvaliteta pored standardizacije, akreditacije i metrologije.

Saradnja PKS i Instituta za standardizacijuMilivoje Miletić, vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Ivan Krstić, direktor Instituta za standardizaciju (ISS) potpisali su Sporazum o saradnji dve institucije, sa ciljem unapređenja nacionalnog sistema standardizacije i usaglašavanja sa međunarodnim i evropskim standardima.

Primena standarda u svakodnevnom poslovanju kompanija, posebno malih i srednjih preduzeća, predstavlja preduslov unapređenja konkurentnosti, produktivnosti i opstanka na tržištu. PKS posvećuje veliku pažnju ukupnoj infrastrukturi kvaliteta i želimo da podstaknemo kompanije da primenom standarda prevaziđu barijere u poslovanju i stvore uslove za slobodan plasman svojih proizvoda i usluga na globalnom tržištu, objasnio je Miletić.

Formiranjem Udruženja akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti u okviru PKS institucionalizovan je i četvrti element infrastrukture kvaliteta pored standardizacije, akreditacije i metrologije. Na taj način su laboratorije, sertifikaciona i kontrolna tela u mogućnosti da organizovano i na jedinstven način učestvuju u uklanjanju tehničkih barijera u trgovini na globalnom tržištu, a posebno u Evropi, da prenose i primenjuju nove standarde i tehničke propise i time se usaglašavaju sa savremenim međunarodno priznatim propisima EU i pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Akreditovana tela za ocenjivanje usaglašenosti predstavljaju jednu od najvažnijih karika infrastrukture kvaliteta u funkciji upravljanja bezbednošću proizvoda koji se stavljaju u promet na tržište Srbije, ali i koji se izvoze iz naše zemlje, dodao je Miletić i ukazao na značaj promovisanja standarda i procesa standardizacije u privredi kroz različite vodove edukacije privrednika, kao što su stručni skupovi, konferencije, seminari.

Mala i srednja preuzeća važna su komponenta nacionalnih privreda i već godinama unazad preuzela su primat u odnosu na velika preduzeća. Efikasnom primenom standarda, preduzeća u Srbiji mogu mnogo da unaprede efikasnost poslovanja, istakao je Ivan Krstić, direktor ISS. Dobro poznavanje standarda i tehničkih propisa veoma je značajno za poslovanje privrednih subjekata, a brojna istraživanja su potvrdila da u razvijenim privredma kao što su Nemačka, Kanada, Francuska standardi imaju pozitivan uticaj na makroekonomske parametre, rast BDP i produktivnosti, istako je Krstić.

Sporazum o saradnji PKS i ISS potpisan je u okviru stručnog skupa „Standardi – ekonomske koristi za MSP“ koji je organizovan u saradnji sa Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ). U okviru Programa GIZ za razvoj privatnog sektora u Srbiji (ACCESS), radi se na podizanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i edukuju privrednici za primenu standarda.

Dušan Stokić, rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine PKS naglasio je da su standardi savremeni mehanizmi na tržištu, alat za podizanje konkurentnosti i održivog poslovanja koji zadiru u sve segmente poslovanja – saobraćaj, eneregtiku, trgovinu, zdravstvo, sport...

Stokić je na skupu predstavio publikaciju „Ekonomske koristi od primene standarda“. Cilj publikacije je kvantifikacija konkretnih koristi za preduzeće od primene standarda. Ilustrovna je ISO metodologija kojom svako preduzeće može proceniti u kojim poslovnim funkcijama ima najviše efekata od primene standarda i kakve se finansijske uštede mogu ostvariti njihovom primenom.

Miodrag Dugandžija iz Ministarstva privrede govorio je o tehničkoj regulativi koja se primenjuje na proizvode, Jelena Krupež iz ISS o tome kako pronaći prave standarde, a kako ih koristiti Radomir Bošković iz Boneks Inženjeringa. Kako učestvovati u standardizaciji predočio je Vukašin Daskalović iz ISS dok je Aleks Inklar iz GIZ-a preneo iskustva tog procesa iz zemalja EU.

Skup u PKS pružio je priliku predstavnicima malih i srednjih preduzeća da u razgovoru sa predstavnicima Instituta, dobiju informacije o konkretnim srpskim i međunarodnim standardima koji mogu pomoći kompanijama da efikasnije posluju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik