Zaštita konkurencije na energetskom tržištu

Bez autora
Oct 23 2014

Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa projektom „Unapređenje konkurencije u Srbiji“ koji finansira EU, a sprovodi Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) organizovala je seminar o izazovima konkurencije u energetici i okupila predstavnike Ministarstva rudarstva i energetike, međunarodne eksperte, predstavnike relevantnih institucija, proizvođača i distributera električne energije, prirodnog gasa i toplotne energije. Predavači i učesnici razmatrali su formireanje konkurentskog tržišta električne energije i gasa u Evropskoj uniji, uticaj liberalizacije i konkurencije na sigurno snabdevanje, probleme konkurencije na tržištu električne energije i gasa, kao i Južni tok sa stanovišta konkurencije. Predstavnik Komisije za zaštitu konkurencije predočio je ulogu tog tela koje nije regulator jer ne propisuje pravila, već ima nadzornu ulogu i prati da li se tržišna utakmica odvija po pravilima.

Zaštita konkurencije na energetskom tržištuPrivredna komora Srbije (IMG) u saradnji sa projektom „Unapređenje konkurencije u Srbiji“ koji finansira EU, a sprovodi Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) organizovala je seminar o izazovima konkurencije u energetici i okupila predstavnike Ministarstva rudarstva i energetike, međunarodne eksperte, predstavnike relevantnih institucija, proizvođača i distributera električne energije, prirodnog gasa i toplotne energije.

Predavači i učesnici razmatrali su formireanje konkurentskog tržišta električne energije i gasa u Evropskoj uniji, uticaj liberalizacije i konkurencije na sigurno snabdevanje, probleme konkurencije na tržištu električne energije i gasa, kao i Južni tok sa stanovišta konkurencije.

Predstavnik Komisije za zaštitu konkurencije predočio je ulogu tog tela koje nije regulator jer ne propisuje pravila, već ima nadzornu ulogu i prati da li se tržišna utakmica odvija po pravilima. Ukazano je takođe da kad sektorski zakon nije usaglašen sa Zakonom o zaštiti konkurencije, sektorski zakon ima prvenstvo.

Međunarodni ekspert Andrej Plahautnik je govorio o situacuiji u energetici u Evropskoj uniji. Ukazao je na pokušaje restriktivnih sporazuma, iako je kaznena mera i do 10 odsto godišnjeg prometa, i na postojanje uvoznih barijera, kada država ogaraničava konkurenciju u monopolskim baranšama. To naročito važi za branše koje koriste skupu infrastrukturu, kakva je energetika, istakao je Plahutnik. Naveo je primer kršenja prava konkurencije u oblasti električne energije u Francuskoj i Belgiji, o kome se 2005. godine izjasnila Evropska komisija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik