Kredit EBRD-a za osiguranje depozita

Bez autora
Oct 23 2014

Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj dala je srpskoj Agenciji za osiguranje depozita stend-baj kredit u vrednosti od 200 miliona evra.Obezbeđivanjem efikasne i kredibilne zaštite osiguranih depozita, podržavanjem reforme pravnog okvira za osiguranje kredita i pomaganjem Srbiji da reši preostale izazove u bankarskom sektoru, EBRD će ojačati stabilnost bankarskog sektora u Srbiji, saopštila je ta banka.

Kredit EBRD-a za osiguranje depozitaEvropska banka za rekonstrukciju i razvoj dala je srpskoj Agenciji za osiguranje depozita stend-baj kredit u vrednosti od 200 miliona evra.

Obezbeđivanjem efikasne i kredibilne zaštite osiguranih depozita, podržavanjem reforme pravnog okvira za osiguranje kredita i pomaganjem Srbiji da reši preostale izazove u bankarskom sektoru, EBRD će ojačati stabilnost bankarskog sektora u Srbiji, saopštila je ta banka, prenosi Beta.

Kako se navodi, srpske vlasti i EBRD, kao i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka su u opsežnim razgovorima o merama, usaglasili pravne i institucionalne reforme za razjašnjenje mandata Agencije za osiguranje depozita i jačanje njenih operativnih kapaciteta.

U saopštenju se navodi da je srpski ministar finansija Dušan Vujović rekao da je dogovor s EBRD-om "veliki podsticaj za finansijski sektor zemlje", kao i da će to obezbediti "obuhvatnu zaštitu potencijalnih investitora".

Direktor EBRD-a Mateo Patrone je rekao da je projekat osiguranja depozita značajna invesitcija EBRD-a za podršku razvoju lokalne infrastrukture bankarskog tržišta.

"Podržavamo napore Vlade da ojača stabilnost finansijskog sektora i ova transakcija je jasno svedočenje posvećnosti EBRD-a", rekao je Patrone.

EBRD navodi da je od početka angažovanja u Srbiji investirala više od 3,8 milijardi evra u više od 181 projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik