Yahoo povećao profit 23 puta

Bez autora
Oct 23 2014

Internet kompanija Jahu (Yahoo! Inc.), vlasnik jednog od najposećenijih veb portala u SAD povećao je neto profit u trećem tromesečju skoro 23 puta.To je bolje od očekivanja tržišta, zahvaljući prodaji dela udela u Alibiba grupi tokom njene inicijalne javne ponude (IPO) za 6,3 milijarde dolara nakon obračuna poreza. Yahoo je obećao da će akcionarima podeliti najmanje polovinu prihoda dobijenih od IPO Alibabe, koja se pokazala najveće u istoriji Wall strita.

Yahoo povećao profit 23 putaInternet kompanija Jahu (Yahoo! Inc.), vlasnik jednog od najposećenijih veb portala u SAD povećao je neto profit u trećem tromesečju skoro 23 puta.

To je bolje od očekivanja tržišta, zahvaljući prodaji dela udela u Alibiba grupi tokom njene inicijalne javne ponude (IPO) za 6,3 milijarde dolara nakon obračuna poreza.

Yahoo je obećao da će akcionarima podeliti najmanje polovinu prihoda dobijenih od IPO Alibabe, koja se pokazala najveće u istoriji Wall strita.

Kako je saopštio Yahoo, neto profit u periodu jul-septembar 2014. dostigao je 6,8 milijardi dolara ili 6,7 dolara po akciji, dok je u trećem tromesečju prošle godine to bilo 297 miliona dolara ili 34 centi po akciji.

Ukupni prihodi porasli su manje od jedan odsto, sa 1,14 milijardi na 1,15 milijardi dolara. Pri tome, prihodi bez uračunatih troškova za internet-saobraćaj povećani su sa 1,08 milijardi na 1,09 milijardi dolara.

Analitičari u anketi Tomson Rojtersa u proseku su prognozirali korigovanu dobit kompanije na nivou od 30 centi po akciji uz prihode bez učešhca internet saobraćaja od 1,04 milijardi dolara.

Posle prodaje akcija Alibabe pojačan je pritisak na rukovodstvo Yahooa na čelu sa izvršnim direktorom Marisom Mejer. Investitori su bili nezadovoljni prihodima od reklama i tražili su radikalne promene. Između ostalog, čuo se i predlog o spajanju Yahooa i AOL (najveći svetski internet provajder). Međutim, kako piše Njujork tajms, rezultati Yahooa za treći kvartal pokazali su se dovoljno pozitivni čak i bez uračunatih prihoda od IPO Alibabe, što će, pre svega, dati kompaniji dodatno vreme za izradu dalje strategije.

Udeo Alibabe koji je ostao u vlasništvu Yahoo vredi oko 34 milijarde dolara. Prelazak na plaćene oglase doneo je kompaniji pet odsto manje prihoda nego prošle godine. Prihodi od pretraživačkog biznisa Yahoo povećani su šest odsto.

Prihodi od reklama na mobilnim uredjajima u trećem kvartalu premašili su 200 miliona dolara, a za celu godinu, prema rečima Mejerove, oni mogu biti veći od 1,2 milijarde dolara. Broj mobilnih korisnika Jahua i njegovog servisa mikroblogova Tumbir od jula do septemba skočio 17 odsto, na 550 miliona dolara.

Kotacije akcija Yahoo tokom elektronskog trgovanja posle zatvaranja osnovne sesije u Njujorku u utorak su porasle 3,7 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik