Poslovni saveti u pet gradova i opština

Bez autora
Oct 26 2014

U cilju da dodatno unapredi saradnju lokalnih vlasti i privrednika koji posluju u lokalnoj samoupravi, na inicijativu Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije biće formirani poslovni saveti u pet gradova i opština u Srbiji.Imajući u vidu koliko je saradnja i razmena informacija između javnog sektora i poslovne zajednice značajna u uspostavljanju stimulativnog poslovnog okruženja, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) kroz program „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija”, koji finansira Kraljevina Švedska, podržaće formiranje poslovnih saveta u Nišu, Zrenjaninu, Vrbasu, Gornjem Milanovcu i Topoli.

Poslovni saveti u pet gradova i opštinaU cilju da dodatno unapredi saradnju lokalnih vlasti i privrednika koji posluju u lokalnoj samoupravi, na inicijativu Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije biće formirani poslovni saveti u pet gradova i opština u Srbiji.

Imajući u vidu koliko je saradnja i razmena informacija između javnog sektora i poslovne zajednice značajna u uspostavljanju stimulativnog poslovnog okruženja, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) kroz program „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija”, koji finansira Kraljevina Švedska, podržaće formiranje poslovnih saveta u Nišu, Zrenjaninu, Vrbasu, Gornjem Milanovcu i Topoli.

- Osnovni zadatak poslovnih saveta je uspostavljanje dijaloga i aktivno uključivanje lokalne poslovne zajednice u kreiranje i sprovođenje politike lokalnog ekonomskog razvoja. Interes gradova i opština u ovoj saradnji je da pomogne privredi jer joj ona obezbeđuje budžetske prihode i zapošljavanje građana, a privreda od lokalnih vlasti, naročito u periodima ekonomskih kriza, očekuje podršku i razumevanje - ističe generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić za Danas.

Kako bi ovi saveti ostvarili svoj cilj - uspostavljanje dijaloga između dva sektora javnog i privatnog na lokalnom nivou i stvaranje stimulativnog poslovnog ambijenta, ideja SKGO jeste da u radu poslovnih saveta, u svojstvu članova, učestvuju predstavnici privrede, lokalnih vlasti, komunalnih preduzeća, obrazovnih institucija i nevladinog sektora.

Prema rečima Staničića, poslovni saveti će učestvovati u izradi strateških lokalnih i regionalnih dokumenata, davati sugestije, mišljenja i preporuke na sva planska dokumenta koji se odnose na razvoj privrede i lokalne ekonomije, ocenjivati realizaciju projekata iz strateškog plana i savetovati donosioce odluka kad je reč o ekonomskim i razvojnim programima.

Prvi poslovni odnosno privredni saveti, kako su tada nazvani, na lokalnom nivou u Srbiji osnovani su uz podršku međunarodnih projekata 2008. U okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija”, SKGO je uradio prošle godine analizu funkcionalnosti rada ovih saveta, a na osnovu te analize, koja je pokazala da većina tih saveta nije funkcionalna, Stalna konferencija gradova i opština je izradila preporuke i vodič za uspostavljanje i poboljšanje njihove funkcionalnosti.

Ove godine SKGO je organizovala i regionalne obuke za predstavnike lokalne vlasti i administracije na kojima je predstavljen „Vodič za osnivanje i unapređenje rada poslovnih saveta“. Prvi korak ka jačanju ovog dijaloga između javnog i privatnog sektora predstavljaju tribine sa privrednicima koje će tokom oktobra i novembra biti organizovane u sredinama gde se planira osnivanje poslovnih saveta. Na njima će se govoriti o potrebi saradnje, trenutnoj ekonomskoj situaciji, nadležnostima lokalne samouprave, projektima koje lokalne samouprave sprovode i planovima za naredni period. Sledeći korak je poziv privrednicima i njihovim udruženjima da se uključe u rad poslovnih saveta i predlože članove.

Saveti od početka sledeće godine

Očekuje se da poslovni saveti u pet gradova i opština - Nišu, Zrenjaninu, Vrbasu, Gornjem Milanovcu i Topoli - budu i formalno operativni početkom naredne godine, a po njihovom osnivanju SKGO će kroz program koji finansira Kraljevina Švedska nastaviti da pruža podršku savetima u izradi detaljnog akcionog plana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik