NBS održala stabilnost uz najmanje moguće troškove

Bez autora
Oct 26 2014

Finansijski rezultat koji je Narodna banka Srbije (NBS) zabeležila u 2013. godini posledica je kursnih i cenovnih razlika, što je uglavnom i za sada obračunski. To je rezultat odnosa evro-dolar, pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti na svetskom tržištu i pada cene zlata. Međutim, treba imati u vidu da ovi gubici nisu efektivno realizovani, i da je, recimo, zlato količinski ostalo u NBS, a njegova cena se menja. I šire posmatrano, centralne banke se u 2013. godini suočavaju sa gubicima po osnovu pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti i cene zlata. Na ove uticaje nisu imune ni „jake banke“. Naime, centralna banka Švajcarske je u 2013. godini zabeležila neto gubitak od 9,1 milijardi švajcarskih franaka (10,4 milijarde dolara). Švajcarska centralna banka je zbog gubitaka obustavila isplatu dividendi, kao i uplate u državni budžet i budžete kantona. Njen gubitak, prouzrokovan je padom vrednosti zlatnih rezervi, zlato je 2013. godine pojeftinilo 30 odsto, najbržim tempom od 1981. godine.

NBS održala stabilnost uz najmanje moguće troškoveFinansijski rezultat koji je Narodna banka Srbije (NBS) zabeležila u 2013. godini posledica je kursnih i cenovnih razlika, što je uglavnom i za sada obračunski. To je rezultat odnosa evro-dolar, pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti na svetskom tržištu i pada cene zlata. Međutim, treba imati u vidu da ovi gubici nisu efektivno realizovani, i da je, recimo, zlato količinski ostalo u NBS, a njegova cena se menja.

I šire posmatrano, centralne banke se u 2013. godini suočavaju sa gubicima po osnovu pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti i cene zlata. Na ove uticaje nisu imune ni „jake banke“. Naime, centralna banka Švajcarske je u 2013. godini zabeležila neto gubitak od 9,1 milijardi švajcarskih franaka (10,4 milijarde dolara). Švajcarska centralna banka je zbog gubitaka obustavila isplatu dividendi, kao i uplate u državni budžet i budžete kantona. Njen gubitak, prouzrokovan je padom vrednosti zlatnih rezervi, zlato je 2013. godine pojeftinilo 30 odsto, najbržim tempom od 1981. godine.
 
Netačne su tvrdnje da je jedini put kada je NBS ostvarila gubitak bila 2013. godina. Ostvareni rezultati od 2006. do sada pokazuju da je NBS gubitak ostvarila i 2006. i 2007. godine. Ali je značajna razlika u tome ko je tada stvarno zaradio ‎na promenama kursa i u trgovini hartijama od vrednosti.

Po pravilu, u godinama kada je ostvaren gubitak, realizovano je ili jačanje domaće valute ili su smanjene cene aktive (zlata i hartija od vrednosti) ili su operativni troškovi bili visoki usled potrebe da se vrši sterilizacija likvidnosti usled značajnog priliva kapitala koji je preko povećanja likvidnosti vršio pritisak na povećanje cena.

Podsećamo da NBS ima zakonsku obavezu da obezbeđuje monetarnu i finansijsku stabilnost u zemlji, što je u 2013. godini uspešno i ostvareno. Zbog opštih ekonomskih okolnosti cena postizanja tih rezultata bila je veća.

Iako NBS po svojoj osnovnoj funkciji nije profitna ustanova, sve mere koje je NBS preduzimala u prošloj godini imale su za cilj da ostvarimo održiv rezultat uz što manje troškove. Istovremeno, podsećamo i da finansijski rezultat NBS ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji.

Ukazujemo i da je u 2013. godini NBS prvi put bila u obavezi da uplati porez na dobit pravnih lica (za nedobitne organizacije), što je takođe uticalo na zabeleženi finansijski rezultat.

Činjenica je i da je monetarna politika u prošloj godini  pokrivala nedostajuće mere fiskalne konsolidacije. Smanjenju troškova Narodne banke Srbije u narednom periodu će, po osnovu povećanje otpornosti domaće ekonomije na eksterne šokove, doprineti upravo i realizacija mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Uvereni smo da dosadašnji rezultati opravdavaju troškove jer su učinili nepotrebnim izdatke koje bi imali privreda, stanovništvo i država da oni nisu ostvareni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik