Privrednici iz BPK nastavljaju pozitivne trendove

Bez autora
Oct 27 2014

Za razliku od ostatka BiH, privreda u BPK Goražde nastavlja trend rasta izvoza, pa je pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet mjeseci 2014. godine 130 posto, saopćila je Privredna komora BPK. Zaključno sa septembrom, BPK uvezao je proizvode u vrijednosti od 91.985.000 KM, a izvezao u vrijednosti od 119.466.000 KM, čime je ostvario suficit od 27.841.000 KM.U ove izvozne rezultate nije uračunat izvoz privrednog društva „Prevent", koji na godišnjem nivou iznosi oko 100.000.000 KM. Svoje vanjskotrgovinsko poslovanje „Prevent" obavlja preko specijaliziranog društva u okviru grupacije koje je registrirano u Zeničko-dobojskom kantonu. Kada bi se uračunali rezultati ove firme, ukupan izvoz roba i usluga s područja BPK Goražde iznosio bi oko 200.000.000 KM, kazao nam je Dževad Terović, predsjednik PK BPK.

Privrednici iz BPK nastavljaju pozitivne trendoveZa razliku od ostatka BiH, privreda u BPK Goražde nastavlja trend rasta izvoza, pa je pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet mjeseci 2014. godine 130 posto, saopćila je Privredna komora BPK. Zaključno sa septembrom, BPK uvezao je proizvode u vrijednosti od 91.985.000 KM, a izvezao u vrijednosti od 119.466.000 KM, čime je ostvario suficit od 27.841.000 KM.

Lider u FBiH

- U ove izvozne rezultate nije uračunat izvoz privrednog društva „Prevent", koji na godišnjem nivou iznosi oko 100.000.000 KM. Svoje vanjskotrgovinsko poslovanje „Prevent" obavlja preko specijaliziranog društva u okviru grupacije koje je registrirano u Zeničko-dobojskom kantonu. Kada bi se uračunali rezultati ove firme, ukupan izvoz roba i usluga s područja BPK Goražde iznosio bi oko 200.000.000 KM - kazao nam je Dževad Terović, predsjednik PK BPK.

Ovaj kanton prvi je u FBiH po izvoznom suficitu, a drugi u državi, jer je od goraždanske samo bolja privreda regije Trebinje, sa stopom pokrivenosti uvoza od 144 posto, koja je ostvarena zahvaljujući kapacitetima za proizvodnju struje i povoljnim hidrometerološkim uvjetima tokom godine.

- U FBiH pozitivan platni bilans u razmjeni s inozemstvom ima još samo Zeničko-dobojski kanton (105 posto), dok ostali kantoni i regije imaju negativan bilans. Ukupan izvozni deficit na nivou BiH za devet mjeseci ove godine iznosio je blizu pet milijardi maraka - ističe Terović.

Javni prihodi

Bez obzira na pozitivne rezultate ostvarene zahvaljujući ovdašnjim privrednim subjektima i njihovim radnicima, trenutna raspodjela javnih prihoda na nivou FBiH ne stimulira proizvodnju, a BPK je u poziciji da, što više proizvodi i izvozi, sve manje dobiva od FBiH.

- U više navrata upozoravali smo predstavnike zakonodavnih i izvršnih tijela u FBiH da su četiri elementa koja se primjenjuju za izračunavanje koeficijenta raspodjele prihoda vrlo nepovoljna za BPK. Tražili smo da se uvede i peti element, pokrivenost uvoza izvozom, što nije prihvaćeno - dodaje naš sagovornik.

Promijeniti kriterije

- Zbog povećanja inozemnih obaveza u posljednjem periodu i smanjenja osnovice za primjenu koeficijenta pripadnosti javnih prihoda, svaki mjesec je sve manje prihoda u budžet BPK. Neophodno je ove kriterije promijeniti da bi se sredstva vratila u sredine gdje se stvaraju nove vrijednosti i ostvaruju suficiti na zahtjevnom svjetskom tržištu - ističe Terović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik