Avioni budućnosti bez prozora?

Bez autora
Oct 27 2014

Nova generacija aviona umesto prozora imaće dugačke „pametne“ ekrane koji će omogućiti ljudima da vide okolinu izvan aviona, ali i da gledaju filmove, konferencije ili surfuju internetom.Britanska komapnija CPI, sa sedištem u severoistočnoj Engleskoj, objavila je slike novog koncepta aviona bez prozora, koji bi mogli da postanu stvarnost za manje od deset godina. Razlog za ovakve izmene izgleda aviona pre svega je ušteda novca.

Avioni budućnosti bez prozora?Nova generacija aviona umesto prozora imaće dugačke „pametne“ ekrane koji će omogućiti ljudima da vide okolinu izvan aviona, ali i da gledaju filmove, konferencije ili surfuju internetom.

Britanska komapnija CPI, sa sedištem u severoistočnoj Engleskoj, objavila je slike novog koncepta aviona bez prozora, koji bi mogli da postanu stvarnost za manje od deset godina.

Razlog za ovakve izmene izgleda aviona pre svega je ušteda novca. Smatra se da bi ovakvi avioni bili mnogo lakši, samim tim bi trošili manje goriva i ispuštali manje ugljen-dioksida, što bi bilo bolje za okolinu.

Unutrašnjost aviona bi bila prekrivena fleksibilnim ekranima, a kamere montirane na spoljni deo aviona.

Takođe, na ekranima bi mogle da se prikazuju slike nekog drugog okruženja, tako da putnici izgube osećaj da su u avionu – što bi bilo veoma korisno za one koji se plaše te vrste putovanja.

Naravno, ove inovacije nudile bi i mogućnost surfovanja internetom, proveravanja imejla, gledanja filmova... Ali bi se koristile i za osvetljenje, koje bi moglo da oponaša izlaske i zalaske sunca na dugim putovanjima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik