Koliko su izvršitelji efikasni?

Bez autora
Oct 27 2014

Od početka rada pritvatnih izvršitelja u Srbiji pre dve godine, završeno je više od 140.000 postupaka izvršenja. Istovremeno, vreme trajanja izvršnog postupka skraćeno je više od šest puta, izjavila je predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev.Sistem izvršenja kakav danas postoji u Srbiji, uveden je nakon opsežne analize koja je pokazala da je prosečno vreme trajanja izvršnog postupka bilo 635 dana, a danas taj period uznosi svega 100 dana, precizirala je Trešnjev.

Koliko su izvršitelji efikasniOd početka rada pritvatnih izvršitelja u Srbiji pre dve godine, završeno je više od 140.000 postupaka izvršenja.

Istovremeno, vreme trajanja izvršnog postupka skraćeno je više od šest puta, izjavila je predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev.

"Sistem izvršenja kakav danas postoji u Srbiji, uveden je nakon opsežne analize koja je pokazala da je prosečno vreme trajanja izvršnog postupka bilo 635 dana, a danas taj period uznosi svega 100 dana", precizirala je Trešnjev u intervjuu Tanjugu.

Prema njenim rečima, uvođenjem te profesije u pravosudni sistem Srbije izvršni postupak je učinjen znatno efikasnijim, tako da poverioci u kratkom roku mogu da naplate svoja potraživanja od dužnika. Takođe, kako je istakla, na ovaj način satisfakciju dobijaju i oni koji su redovni u izvršavanju svojih obaveza.

Međutim, najznačajnija posledica uvođenja sistema privatnih izvršitelja jeste finansijska disciplina, kao i ubrzavanje finansijskih tokova kojima se stvara povoljna klima za rad i razvoj, naglasila je predsednica Komore izvršitelja.

Govoreći o načinu rada privatnih izvršitelja,Trešnjev je navela da se značajan procenat predmeta završava posredovanjem izvršitelja između stranaka u cilju izanalaženja dogovora, kako bi se potraživanje izvršnog poverioca naplatilo tempom i na način koji je najoptimalniji za izvršnog dužnika. "Najveći broj postupaka se okončava bez ikakvih konflikata i u potpunoj saradnji i korelacji izmedju izvršitelja sa jedne saradnje i poverioca i dužnika sa druge strane", istakla je Trešnjev.

Ona je ukazala da je u odnosu na ukupan broj primljenih predmeta u izvršiteljskim kancelarijama, broj pritužbi stranaka manji od jedan odsto, dok je od tog broja daleko manji broj pritužbi koje su u nekom delu osnovane. Nadzor nad radom izvršitelja sprovodi kako Komora tako i Ministarstvo pravde, napomenula je Trešnjev.

Na pitanje koja je izvršenja najteže sprovesti, predsednica Komore izvršitelja je ukazala da nema pravila. "Najteže je po prirodi stvari sprovoditi oduke koje se tiču iseljenja, ali nekada i sprovodjenje takve odluke prođe bez ikakvih poteškoća. Sve zavisi od okolnosti konkretong slučaja", napomenula je Trešnjev.

Takođe, kada izršitelj proceni da je potrebno, može da zahteva i dobije asistenciju policije za sprovođenje izvršenja.

Najveći broj predmeta u radu kod privatnih izvršitelja dolazi iz javnih I komunalnih preduzeća jer su, prema rečima predsednice Komore, izvršitelji isključivo nadležni za naplatu potraživanja komunalnih preduzeća, kao što su neplaćeni računi za info stan.

Kada je u pitanju saradnja sa privatnim preduzećima ili bankama, Trešnjev je navela da se ona odvija dobro, kao i da se nada da će u nastavku razvoja izvršiteljske profesije ta saradnja biti još šira.

"Privatna preduzeća su u nama prepoznala partnera za brzo i efikasno naplaćivanje svojih potraživanja. Komora izvršitelja je uverena da će buduće reforme izvršnog postupka dovesti do proširenja nadležnosti i da će ukupan postupak izvršenja preći u nadležnost izvršitelja", navela je ona.

Ukazujući da u ovom trenutku postoji paralelni sistem izvršenja, Trešnjev je objasila da to znači da je još uvek na poveriocu da izabere da li će zahtevati da mu izvršenje sprovodi sud ili privatni izvršitelj.

Ista je situacija i kada su u pitanju građani. "Svako lice koje ima neko potraživanje, sa kojim je imalo poteškoću za napatu, preko ovog sistema doći će u mogućnost da efikasno realizuje svoje potraživanje", istakla je Trešnjev.

Prema njenim rečima, ukoliko u narednom periodu izmenama zakona dođe do prenosa nadležnosti iz sudskog sistema na izvršitelje, država će se osloboditi jednog skupog postupka, kakav je izvršni postupak.

Trešnjev je istakla da su se kancelarije izvršitelja tokom dve godine razvile i kroz tehničke kapacitete i kroz ljudske resurse i da su spremne za prijem velikog broja predmeta koji bi iz sudske mogao da pređe u njihovu nadležnost.

Sistem izvršenja kakav danas postoji u Srbiji postoji i u velikom broju zemalja u regionu, kao i u mnogim razvijenim zemljama Evrope i sveta, napomenula je predsednica Komore izvršitelja. "Dve godine nakon svog osnivanja, Komora izvršitelja je postala punopravna članica Medjunarodne unije izvršitelja i u prilici smo da razmenjujemo iskustva sa zemljama koje imaju bogatiju tradiciju od naše", napomenula je ona.

Prema podacima Komore izvršitelja, Parking servis u poslednjih šest meseci nije podnosio predmete na izvršenje privatnim izvršiteljima, a do sada je podnet samo neznatan broj predmeta. Dobru saradnju privatni izvršitelji imaju sa Telekomom Srbije povodom naplate neplaćenih telefonskih računa za mobilne telefone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik