Slovenska vlada dala mandat za izdavanje nove serije obveznica

Bez autora
Oct 28 2014

Slovenska vlada ispituje na financijskom tržištu mogućnost plasmana nove serije obveznica u eurima, a mandat za organizaciju prodaje dodijeljen je bankama Barclays, Credit Agricole CIB, Deutsche Bank i J. P. Morgan, objavilo je u utorak slovensko ministarstvo financija. Riječ je o obveznicama sa sedmogodišnjim dospijećem, a Slovenija će ih izdati "u bliskoj budućnosti", ovisno o prilikama na financijskom tržištu, navedeno je u priopćenju za javnost. Ukupna visina vrijednosti obveznica koje će Slovenija izdati za pokrivanje proračunskih obveza i servisiranje starih kredita nije navedena. Zadnje veće zaduženje na međunarodnom financijskom tržištu Slovenija je imala početkom ove godine, kada je izdala obveznice u vrijednosti 3,5 milijarde eura, a kamate na njene obveznice zadnjih su mjeseci bile u padu.

Slovenska vlada dala mandat za izdavanje nove serije obveznicaSlovenska vlada ispituje na financijskom tržištu mogućnost plasmana nove serije obveznica u eurima, a mandat za organizaciju prodaje dodijeljen je bankama Barclays, Credit Agricole CIB, Deutsche Bank i J. P. Morgan, objavilo je u utorak slovensko ministarstvo financija.

Riječ je o obveznicama sa sedmogodišnjim dospijećem, a Slovenija će ih izdati "u bliskoj budućnosti", ovisno o prilikama na financijskom tržištu, navedeno je u priopćenju za javnost.

Ukupna visina vrijednosti obveznica koje će Slovenija izdati za pokrivanje proračunskih obveza i servisiranje starih kredita nije navedena.

Zadnje veće zaduženje na međunarodnom financijskom tržištu Slovenija je imala početkom ove godine, kada je izdala obveznice u vrijednosti 3,5 milijarde eura, a kamate na njene obveznice zadnjih su mjeseci bile u padu.

Trenutačno, Slovenija ima vanjski dug od oko 28 milijardi eura, odnosno nešto preko 80 posto BDP-a, a za financiranje starih obveza treba oko 1 milijarde eura godišnje.

Kreditni rejting Slovenije pada od vremena početka gospodarske krize, ali je prema ocjeni kreditnih agencija zadnju godinu dana prilično stabilan.

Prema agenciji Moody's on iznosi BA1, na ljestvici kreditnog rejtinga agencije Standard&Poors Slovenija je rangirana s rejtingom A-, a prema procjeni Fitcha sa BB%2B.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik