Novi Zeland pomaže CG poljoprivredu

Bez autora
Oct 28 2014

Novi Zeland može pomoći crnogorskoj poljoprivredi, jer te zemlja ima visok stepen razvoja te grane i prerađivačke industrije, koja se razvija uglavnom kroz stočarstvo, mljekarstvo i voćarstvo, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović. Ivanović je danas razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Novog Zelenda, Trevorom Matesonom. Na sastanku je, kako je saopšteno, iskazano zadovoljstvo dobrim odnosima dvije zemlje, ali i spremnost za unaprjeđenje odnosa dvije zemlje u oblasti poljoprivrede. Matheson izrazio je spremnost da svojim diplomatskim angažmanom doprinese intenziviranju dinamike učlanjenja Crne Gore u Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD), te da podrži uključenje Crne Gore u istaživačke projekte koji se odnose na primjenu novih tehnologija u poljoprivredi.

Novi Zeland pomaže CG poljoprivreduNovi Zeland može pomoći crnogorskoj poljoprivredi, jer te zemlja ima visok stepen razvoja te grane i prerađivačke industrije, koja se razvija uglavnom kroz stočarstvo, mljekarstvo i voćarstvo, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

Ivanović je danas razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Novog Zelenda, Trevorom Matesonom.

Na sastanku je, kako je saopšteno, iskazano zadovoljstvo dobrim odnosima dvije zemlje, ali i spremnost za unaprjeđenje odnosa dvije zemlje u oblasti poljoprivrede.

Matheson izrazio je spremnost da svojim diplomatskim angažmanom doprinese intenziviranju dinamike učlanjenja Crne Gore u Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD), te da podrži uključenje Crne Gore u istaživačke projekte koji se odnose na primjenu novih tehnologija u poljoprivredi.

Ivanović je naveo da je posebno vrijedno iskustvo Novog Zelanda s obzirom na visok stepen razvoja poljoprivrede i prerađivačke industrije, naslonjene uglavnom na stočarstvo, mljekarstvo i voćarstvo.

„Iako se oko 10 odsto stanovništva bavi poljoprivredom na Novom Zelandu, poljoprivredni proizvodi učestvuju sa oko 30 odsto u izvozu. To najbolje govori o stepenu razvoja poljoprivrede, racionalizaciji troškova i velikoj produktivnosti, zapravo svemu onome čemu stremimo u crnogorskoj poljoprivredi. Razmjena iskustva i podrška Novog Zelanda u edukaciji crnogorskih poljoprivrednika, biće značajna karika u budućoj saradnji“, ocijenio je ministar Ivanović.

On je naveo i mogućnost korišćenja iskustva Novog Zelanda u plasmanu poljoprivrednih proizvoda kroz turizam, s obzirom na činjenicu da iako najudaljenija zemlja na svijetu ima najveći prihod upravo od turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik