Kako do digitalnog signala

Bez autora
Oct 28 2014

Standard za digitalizaciju zemaljskog radio-difuznog sistema u Crnoj Gori je DVB-T2 (standard druge generacije za zemaljski prenos digitalne televizije), koji je najsavremenije i najmodernije rješenje na polju digitalne zemaljske televizije, kazao je za Portal RTCG Bojan Domazetović iz Radio-difuznog centra Crne Gore (RDC). U analognoj tehnici emitovanja televizijskih programa jedna frekvencija, odnosno jedan frekvencijski kanal, potreban je za emitovanje jednog programa sa određene emisione lokacije, a uvođenjem digitalnih sistema, jedna frekvencija, odnosno kanal se može koristiti za emitovanje većeg broja programa, čak do 12.

Kako do digitalnog signalaStandard za digitalizaciju zemaljskog radio-difuznog sistema u Crnoj Gori je DVB-T2 (standard druge generacije za zemaljski prenos digitalne televizije), koji je najsavremenije i najmodernije rješenje na polju digitalne zemaljske televizije, kazao je za Portal RTCG Bojan Domazetović iz Radio-difuznog centra Crne Gore (RDC).

U analognoj tehnici emitovanja televizijskih programa jedna frekvencija, odnosno jedan frekvencijski kanal, potreban je za emitovanje jednog programa sa određene emisione lokacije, a uvođenjem digitalnih sistema, jedna frekvencija, odnosno kanal se može koristiti za emitovanje većeg broja programa, čak do 12.

"Tim standardom se dobija širok spektar mogućnosti, kada je u pitanju budućnost televizije. Imaćemo izuzetno dobru osnovu i temelj za dalju nadogradnju televizije kakvu će svi građani željeti da gledaju", objašnjava Domazetović.

Sistem je izuzetno skalabilan ističe Domazetović i dodaje da omogućava razvijanje novih servisa poput elektronskog programskog vodiča, izbor titlova na različitim jezicima, videa na zahtjev, odlaganja gledanja nekih emisija, prijem mnogo više televizijskih kanala.

"Treba naglasiti da se radi o digitalizaciji zemaljske televizije, što znači da svi stanovnici Crne Gore koji imaju kablovske ili satelitske sisteme ne dotiče digitalizacija", naglašava Domazetović.

Stare antene - novi risiveri

Podaci Agencije za elektronske medije pokazuju da je još uvijek trend opadanja broja domaćinstava koja koriste samo zemaljski prijem radijskih i TV programa. Na kraju trećeg kvartala oko 39.000 hiljada domaćinstva ili 20% u Crnoj Gori koristilo je samo zemaljski (analogni) prijem radio i TV programa. Sa druge strane, ostala domaćinstva, njih 79,90% su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa.

Stanovnici koji gledaju analognu zemaljsku televiziju, preko svojih vanjskih antena, i ukoliko nemaju TV novije generacije sa DVB-T2 risiverom, moraće da kupe dodatni uređaj Set-Top Box (STB) u vrijednosti od 30 do 50 eura, koji će primati i raspakivati taj signal, i prilagođavati ga za TV ekrane.

"Na taj risiver moći će se fizički povezati više televizora preko jednog od interfejsa koje posjeduje (SCART ili HDMI). Međutim, sve komande idu direktno preko risivera, tako da ćete isti program gledati na svim televizorima", upozorava Domazetović.

Imaćete kvalitetnu sliku ili je neće biti

Digitalnom televizijom dobija se značajno kvalitetnija, pouzdanija slika i bolji zvuk.

"Uglavnom, u svim predjelima, gdje je analogni signal bio do tog nivoa da je slika bila nestabilna ili nije bila dovoljno kvalitetna, u digitalnim sistemima će u svim tim pordručjima signal biti značajno kvalitetniji i pouzdaniji", ističe Domazetović.

Digitalni sistem, takođe, omogućava da se programi različitih rezolucija (SD i HD) emituju u etar, ali hoćemo li gledati sliku visoke rezolucije (HD), objašnjava Domazetović, zavisiće od samih televizijskih kuća, koje to treba da sprovedu u djelo.

Analogni signali gase se 17. juna 2015.

Od 1. decembra u zonama predajnika Lovćen (35. kanal), Podgorica (24. kanal), Bjelasica (43. kanal) i Tvrdaš (49. kanal), istovremeno će se emitovati analogni i digitalni TV signal.

"Simulkast period ili istovremeno emitovanje analognog i digitalnog signala, zvanično će krenuti 1. decembra ove godine. Sa objekata RDC-a radiće i analogni i digitalni predajnici i to će trajati do 17. juna sljedeće godine", najavljuje Domazetović.

Ukoliko se nalazite u blizini nekog digitalnog predajnika, programe ćete moći primati i preko sobne antene, dodaje Domazetović, dok će se u suprotnom, morati koristiti krovna antena.

U sklopu prvog multipleksa će se, za početak, naći dva televizijska i dva radijska programa Javnog servisa Crne Gore, dok će ostali crnogorski kanali pravo pristupa moći da ostvare na javnom konkursu koji će biti raspisan u drugoj polovini 2014.

Digitalizacija, veliki iskorak za državu

Digitalizacija zemaljskog radio-difuznog sistema je zamjena postojećih analognih predajnika, koji emituju signal zemaljskim putem sa digitalnim predajnicima, kao i instalacija neophodne opreme za funkcionisanje tog sistema.

RDC, kao kompanija koja se bavi prenosom i emitovanjem TV i audio signala, zadužena je za implementaciju jednog od najvećih projekata u Crnoj Gori. Taj projekat će biti završen do 17. juna naredne godine, a koštaće oko tri miliona eura.

"Taj projekat je bio podijeljen u dvije faze. Prvu fazu, koju je finansirala delegacije Evrospke unije, tokom koje su instalirana 43 uređaja i drugu fazu koju je finansirala Vlada Crne Gore, tokom koje je instalirano još 30 uređaja na objektima RDC-a širom Crne Gore. Sada postoje 73 predajnika i repetitora sa kojih se emituje digitalni signal zemaljske televizije i koji pokrivaju oko 90% stanovništva Crne Gore", podsjeća Domazetović.

Takođe treba podsjetiti, da ovom digitalizacijom nijesu obuhvaćene radio stanice i radio programi.

Šta je to DVB-T2?

DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Second Generation Terrestrial) je najnovija tehnologija na polju digitalne zemaljske televizije. To je najnovije tehnološko rješenje za emitovanje TV zemaljskim putem čija primjena, kada je riječ o nacionalnoj pokrivenosti, još nije uzela maha u zemljama Evrope iz razloga što u doba kada su razvijene zapadne zemlje krenule u proces digitalizacije taj standard još nije bio razvijen.

Sa druge strane taj standard definiše tehnologiju koja omogućava da se oslobodi dio frekfencijskog spektra što je od izuzetnog značaja za razvoj informacionog društva u Crnoj Gori, a i da se u okviru jednog multipleksa smjeste svi TV programi koji imaju nacionalnu pokrivenost, što su i bili glavni motivi za izbor ovog standarda.

Kako primiti DVB-T2 signal?

Prijem i obrada DVB-T2 signala ostvaruje se pomoću DVB-T2  prijemnika (Set-Top Box-a). Postojeća antena, koja je služila za prijem analognog zemaljskog signala, koristi se i za prijem digitalnog DVB-T2 signala. Ukoliko kupujete antenu potrebno je znati da je za emitovanje televizijskih programa namijenjen sljedeći frekvencijski opseg:  UHF: 470 - 862 MHz. Takođe izbor antene zavisi od lokacije na kojoj se nalazite. Ukoliko se nalazite u blizini nekog digitalnog predajnika, programe ćete moći primati i preko sobne antene, dok ćete u suprotnom morati da koristite krovnu antenu. Antena se antenskim kablom povezuje na antenski  (RF) ulaz na prijemniku (Set-Top Box).

DVB-T2 prijemnik (Set-Top Box) se zatim preko jednog od mogućih interfejsa (SCART, Cinch ili HDMI) povezuje sa postojećim televizorom, u zavisnosti od toga koji se ulazni portovi nalaze na televizoru.  DVB-T2 prijemnik (Set-Top Box) vrši DVB-T2 demodulaciju i MPEG-4 dekodiranje i do televizora doprema video i audio signala koji je moguće prikazati na televizoru.

Na početku digitalizacije (tokom Simulkast perioda) istovremeno će se emitovati i digitalni i analogni zemaljski signal. Tokom tog perioda, ako budete željeli da pored digitalnog pratite i analogni signal, morate antenski (RF) izlaz iz DVB-T2 prijemnika (Set-Top Box-a) antenskim kablom spojiti na RF ulaz na televizoru.

Neki od novijih televizora imaju u sebi ugrađen DVB-T2 prijemnik (Set-Top Box) pa se kod takvih televizora antenski kabal od antene dovodi direktno na RF ulaz televizora.

Koje će se TV stanice moći gledati?

Radio-difuzni centar Crne Gore je stekao status operatora prvog multipleksa digitalne zemaljske radio-difuzije sa pokrivanjem cjelokupne teritorije Crne Gore i pravo da svoju uslugu pruža posredstvom radio-difuznih frekvencija u sve četiri alotment zone za DVB-T/DVB-T2 koje su definisane Planom raspodjele radio frekvencija za digitalnu zemaljsku radio-difuziju.

U katalogu programa prvog multipleksa će se, za početak, naći dva televizijska i dva radijska programa Radio Televizije Crne Gore, čije je programe Radio-difuzi centar dužan da distribuira bez naknade putem slobodnog pristupa.

Ostali crnogorski kanali će pravo pristupa prvom multipleksu moći da ostvare na javnom konkursu koji će biti raspisan u drugoj polovini 2014.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik