Ini utvrđen porezni dug od 319 milijuna kuna

Bez autora
Oct 28 2014

Ina je danas izvijestila kako je zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija kojim je utvrđena dodatna, retrogradna porezna obveza od 319 milijuna kuna, a u priopćenju ističe da takve odluke "predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj, te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja". Ina je, kako se navodi, zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija, kojim je utvrđena dodatna, retrogradna, porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godinu u iznosu 319 milijuna kuna, uključujući zatezne kamate do dana izdavanja zapisnika, temeljeno na razlici u računanju vlastite potrošnje i gubitaka te evidentiranja naftnih derivata u rafinerijskoj preradi.

Ini utvrđen porezni dug od 319 milijuna kunaIna je danas izvijestila kako je zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija kojim je utvrđena dodatna, retrogradna porezna obveza od 319 milijuna kuna, a u priopćenju ističe da takve odluke "predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj, te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja".

Ina je, kako se navodi, zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija, kojim je utvrđena dodatna, retrogradna, porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godinu u iznosu 319 milijuna kuna, uključujući zatezne kamate do dana izdavanja zapisnika, temeljeno na razlici u računanju vlastite potrošnje i gubitaka te evidentiranja naftnih derivata u rafinerijskoj preradi.

Ina će uputiti žalbu na taj zapisnik u danom roku, a plaćanje spomenutog iznosa bit će potrebno tek ako se konačnim izvršnim drugostupanjskim poreznim rješenjem potvrde nalazi izneseni u zapisniku, ističu iz Ine.

Podsjećaju i da je slična odluka donesena 2013. godine, za poslovanje iz 2008. i 2009., protiv koje je Ina uložila tužbu Upravnom sudu.

"Naime, Ina je obračunala svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde, stoga Ina smatra kako je metodologija procjene Ministarstva neutemeljena", navode iz hrvatske naftne kompanije.

U zaključku obavijesti stoji da "Ina naglašava kako ovakve odluke predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj, te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja".

Ina je slično rješenje Ministarstva financija zaprimila i prošle godine za poslovanje iz 2008 i 2009. godine te je u studenom 2013. platila oko 220 milijuna kuna na ime poreza i kamata i podnijela tužbu Upravnom sudu.

Taj spor još nije završen, a u Ini se neslužbeno doznaje kako su iz kompanije tražili da se sačeka završetak tog postupka pred Upravnim sudom jer se i ovaj put radi o razlici u obračunu utroška vlastite potrošnje i gubitaka u rafinerijskoj preradi. No, kako je zaprimljen zapisnik, a u kompaniji očekuju da će uslijediti i rješenje Ministarstva o poreznom dugu, vjerojatno je da će Ina nakon rješenja platiti obveze koje joj se utvrde te se ponovno žaliti Upravnom sudu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik