BiH godišnje gubi 200 miliona KM

Bez autora
Oct 28 2014

BiH godišnje gubi oko 200 miliona KM jer nije uspostavila odgovarajući sistem infrastrukture kvaliteta prema evropskim standardima da bi mogla plasirati meso, mlijeko i mliječne proizvode, te jaja i med na tržište EU, izjavio je danas direktor Instituta za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić. BiH i nakon 15 mjeseci poslije ulaska Hrvatske u EU nije spremna i sposobna izvoziti proizvode, prvenstveno animalnog porijekla, osim dva proizvoda - sirovu kožu i svježu ribu, istakao je Hasić, dodavši da u oblasti mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnji gubici iznose više od 60 miliona KM. Hasić je rekao da je na seminaru "Propisi EU za hranu životinjskog porijekla", koji organizuje Spoljnotrgovinska komora u sklopu projekta Udruženja trgovinskih i industrijskih komora NJemačke i zemalja Cefte, konstatovano da gotovo nema nikakvog pomaka u vezi sa sistemom uspostavljanja odgovarajuće koordinacije nadležnih tijela, od nivoa BiH, preko entiteta, do kantona.

BiH godišnje gubi 200 miliona KMBiH godišnje gubi oko 200 miliona KM jer nije uspostavila odgovarajući sistem infrastrukture kvaliteta prema evropskim standardima da bi mogla plasirati meso, mlijeko i mliječne proizvode, te jaja i med na tržište EU, izjavio je danas direktor Instituta za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

"BiH i nakon 15 mjeseci poslije ulaska Hrvatske u EU nije spremna i sposobna izvoziti proizvode, prvenstveno animalnog porijekla, osim dva proizvoda - sirovu kožu i svježu ribu", istakao je Hasić, dodavši da u oblasti mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnji gubici iznose više od 60 miliona KM.

Hasić je rekao da je na seminaru "Propisi EU za hranu životinjskog porijekla", koji organizuje Spoljnotrgovinska komora u sklopu projekta Udruženja trgovinskih i industrijskih komora NJemačke i zemalja Cefte, konstatovano da gotovo nema nikakvog pomaka u vezi sa sistemom uspostavljanja odgovarajuće koordinacije nadležnih tijela, od nivoa BiH, preko entiteta, do kantona.

"Prezentovano nam je da je Kancelarija za hranu i veterinarstvo iz Dablina, na osnovu nalaza koji je urađen početkom 2014. došla do zaključka da su proizvođači generalno spremni u vezi sa ispunjavanjem uslova po standardima i kriterijumima EU i da mogu izvoziti svoje proizvode", naveo je Hasić.

On je dodao da je, međutim, kada je riječ o infrastrukturi i sistemu koordinacije svih nadležnih tijela u BiH, "došlo do zastoja i da nema ispunjavanja uslova, ni po osnovu preuzimanja standarda evropskog zakonodavstva, ni njegove implementacije".

Prema njegovim riječima, došlo je do zastoja u određivanje odgovarajućih tijela na nivou BiH koja će kontrolisati i davati odgovarajuće garancije u vezi sa kvalitetom, prvenstveno sa aspekta zdravstvene ispravnosti i kontrole ove vrste proizvoda, kada je riječ o kompletnom higijenskom paketu u lancu veterinarske, sanitarne i fitosanitarne inspekcije.

"Predugim čekanjem za ispunjavanje uslova vezanih za standard EU, BiH je izgubila tržište i, nažalost, pitanje je da li ćemo uspjeti vratiti ove proizvode na tržište Unije i Hrvatske, kao što se dogodilo sa krompirom, kada nije urađen odgovarajući monitoring na bolesti. Ni danas nismo napravili odgovarajuće pomake u vezi sa regulativom i ispunjavanjem uslova za plasman ovog proizvoda na tržište EU i Hrvatske", rekao je Hasić.

Veterinarski inspektor iz Uprave za hranu Grčke Lina Kofokociu istakla je da ovo pitanje za sobom nosi dosta izazova, jer je u interesu BiH da bude u poziciji da izvozi hranu životinjskog porijekla na tržište EU.

"Smatram da je jednako važno, kako za nadležne veterinarske službe u BiH, tako i za subjekte u poslovanju s hranom, da budu upoznati sa svim tim zahtjevima, kako bi bili svjesni koji su to zahtjevi koje će morati zadovoljiti, šta je to sa čim će se suočiti u budućosti, da bi ostavarili pravo da izvoze u EU", naglasila je Kofokociu.

Prema njenim riječima, na današnjem seminaru riječ je o tehničkoj prezentaciji koja obuhvata brojne detaljne informacije o propisima EU, sa akcentom na dva aspekta.

"Prvi aspekat su propisi EU koji uređuju uvoz četiri grupe prehrambenih proizvoda - mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso i med, a drugi se odnosi na propise EU koji uređuju higijenske zahtjeve, te zdravlje životinja", precizirala je Kofokociu.

Ona je navela da je cilj seminara predstavljanje informacija o propisima EU koji uređuju ova područja, a sa druge strane da se da prilika proizvođačima iz BiH da podijele iskustva, da kažu sa kojim se poteškoćama i situacijama susreću u svojim naporima da zadovolje uslove koje nameće EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik