U postupku revizije invalidskih penzija 15.158 predmeta

Bez autora
Oct 28 2014

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin saopštio je danas da je u procesu revizije invalidskih penzija do sada 126 korisnika ostalo bez prava na njihovo korišćenje, dok su protiv 16 korisnika podnete krivične prijave zbog osnovane sumnje da su to pravo ostvarili zloupotrebom.Vulin je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će ovih 16 penzionera, ukoliko se utvrdi njihova krivična odgovornost, morati da vrate novac koji su dobijali u vidu penzija u prethodnom periodu.

U postupku revizije invalidskih penzija 15.158 predmetaMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin saopštio je danas da je u procesu revizije invalidskih penzija do sada 126 korisnika ostalo bez prava na njihovo korišćenje, dok su protiv 16 korisnika podnete krivične prijave zbog osnovane sumnje da su to pravo ostvarili zloupotrebom.

Vulin je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će ovih 16 penzionera, ukoliko se utvrdi njihova krivična odgovornost, morati da vrate novac koji su dobijali u vidu penzija u prethodnom periodu.

U slučaju da se utvrdi da je kod nekih slučajeva došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja, tim korisnicima biće oduzeta invalidska penzija, ali oni neće morati da vrate novac koji su dobijali, objasnio je ministar.

Takođe, kako je istakao, biće istraženi i sankcionisani svi oni koji su omogućili da dođe do zloupotreba u pravu ostvarivanja prava na invalidske penzije.

Vulin je saopštio da se u postupku revizije invalidskih penzija obrađuje 15.158 predmeta od ukupno 20.000 korisnika invalidske penzije, i dodao da je do sada pregledano 958 dosijea, da je kod 829 potvrđeno ranije stanje invalidnosti, dok kod 76 korisnika nije potvrđeno to stanje i penzije će im biti oduzete.

On je objasnio da su kod 53 predmeta neophodna dodatna ispitivanja kako bi se donela konačna odluka, a da se 34 korisnika invalidskih penzija, ni nakon drugog poziva nadležnih organa, još nisu odazvali pozivu za utvrđivanje validnosti penzija, koje će im biti automatski oduzete ako to ne učine.

Ministar je ocenio da je do sada utvrđen veliki procenat penzionera kojima su invalidske penzije oduzete, i dodao da očekuje da će taj broj biti još veći.

Istražujemo i neke slučajeve za koje uopšte ne postoji potrebna dokumentacija i koji se nikada nisu pojavili pred komisijom, rekao je on i ponovio da nema zaštićenih i da se revizija tih penzija ne obavlja radi ušteda u budžetu, već zbog pravde i pravičnosti.

Vulin je najavio da će revizija invalidskih penzija biti nastavljena sve dok se i poslednji slučaj ne proveri, kako bi na kraju tog procesa moglo da se kaže da su sve invalidske penzije uredne i u skladu sa zakonom.

Prema njegovim rečima, obavlja se provera invalidskih penzija koje su odobravane od 1990. godine do danas, a proces revizije, koji je počeo 10. septembra, sprovodi Komisija za trijažu koju čine lekari veštaci, pravnici i zaposleni u Fondu za penzijsko osiguranje.

Oni koji su u međuvremenu stekli uslove za neku drugu vrstu penzije, kako je dodao, nisu obuhvaćeni revizijom invalidskih penzija.

Vulin je najavio i da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rada ubuduće obaveštavati MUP o tome koji korisnici invalidskih penzija nisu u stanju da voze automobile ili da obavljaju neke druge poslove koji mogu da ugroze bezbednost građana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik