Sigurnost uloga važnija od visine kamata

Bez autora
Oct 28 2014

Prosečna mesečna štednja u Srbiji iznosi 4.200 dinara, što je za 15 dinara više nego prošle godine. Mada 45 odsto stanovništva ne štedi u bankama, ogroman deo i dalje smatra da je štednja važna. Međutim, i ove godine kamate na oročene uloge, kako u dinarima tako u evrima, nisu glavni motiv za štednju. Nemaština ili sve manja kamata pred mesec štednje uticali su na usporavanje priliva depozita. I štednja, uz istovremenu kreditnu zaduženost, jeste tipično stanje i ponašanje prosečnog klijenta u Srbiji. Štednju imam od ranije. Istovremeno, u ovim uslovima nemoguće je danas izdvajati od redovnih prihoda na stranu i to nazvati štednjom, kaže štediša Ljilja Kostadinović. Glavni razlog za štednju, prema istraživanju "Erste banke", sada nije više prihod od kamate već sigurnost uloga i dostupnost novca.

Sigurnost uloga važnija od visine kamataProsečna mesečna štednja u Srbiji iznosi 4.200 dinara, što je za 15 dinara više nego prošle godine. Mada 45 odsto stanovništva ne štedi u bankama, ogroman deo i dalje smatra da je štednja važna. Međutim, i ove godine kamate na oročene uloge, kako u dinarima tako u evrima, nisu glavni motiv za štednju.

Nemaština ili sve manja kamata pred mesec štednje uticali su na usporavanje priliva depozita. I štednja, uz istovremenu kreditnu zaduženost, jeste tipično stanje i ponašanje prosečnog klijenta u Srbiji.

"Štednju imam od ranije. Istovremeno, u ovim uslovima nemoguće je danas izdvajati od redovnih prihoda na stranu i to nazvati štednjom", kaže štediša Ljilja Kostadinović.

Glavni razlog za štednju, prema istraživanju "Erste banke", sada nije više prihod od kamate već sigurnost uloga i dostupnost novca.

"Raduje podatak da raste svest o važnosti štednje među mladima. Ali, kada smo istraživali da li su spremni da investiraju na berzi, tu ima rezervi, jer je sigurnost uloga na prvom mestu", objašnjava Alznar Luner, istraživač "Imaks internešenela".

Da visina kamata više nije najvažnija, govori podatak da je kamata na uloge u evrima pre sedam godina bila devet odsto, a u dinarima skoro 20 procenata. Sada je prosečna kamata na oročene evre po odbitku poreza ispod dva procenta, a na dinare do sedam odsto.

"Kamatne stope su danas manje zbog uticaja, jednim delom, monetarne politike, gde imate situacije da se referentne kamatne stope smanjuju i u Evropskoj uniji - kako na depozite tako i na kredite", ističe Miloš Masut iz "Erste banke".

Međutim, privrednicima nije jasno zašto se niže kamate na depozite ne održavaju na pojeftinjenje kredita.

Austrijanci sa 188 evra i Slovaci sa 96 evra mesečno i dalje ostaju šampioni štednje i čak povećavaju mesečnu uštedu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik