Za penzije iz budžeta 12 milijardi dinara manje

Bez autora
Oct 28 2014

Rebalansom budžeta PIO fonda za isplatu penzija 1,7 miliona penzionera u Srbiji, biće ove godine izdvojeno oko 12 milijardi dinara manje nego što je prvobitno bilo planirano. Umesto 606 biće potrebno 594 milijarde dinara.Najveće uštede, pokazuje finansijski plan Penzijskog fonda, ostvarene su na penzijama i doprinosima za zdravstveno osiguranje. Uštede na penzijama i doprinosima biće 11,62 milijarde dinara.

Za penzije iz budžeta 12 milijardi dinara manjeRebalansom budžeta PIO fonda za isplatu penzija 1,7 miliona penzionera u Srbiji, biće ove godine izdvojeno oko 12 milijardi dinara manje nego što je prvobitno bilo planirano. Umesto 606 biće potrebno 594 milijarde dinara.

Najveće uštede, pokazuje finansijski plan Penzijskog fonda, ostvarene su na penzijama i doprinosima za zdravstveno osiguranje. Uštede na penzijama i doprinosima biće 11,62 milijarde dinara.

Finansijski plan PIO fonda pokazuje da su planirani prihodi i doprinosi manji za 0,53 odsto, odnosno za oko 1,8 milijardi dinara, a finansijski plan predviđa i da se izvornim prihodima pokriva oko 56,85 procenata planiranih rashoda i izdataka u ovoj godini. Koliko će prihodi u budžetu Fonda PIO biti manji, zbog novouvedenog poreza na plate u javnom sektoru, znaće se tek kada Ministarstvo finansija to bude izračunalo.

Kada je u pitanju prihodna strana budžeta Penzijskog fonda, planirani su manji socijalni doprinosi za 1,8 milijardi dinara, a uplate iz budžeta za oko pet milijardi dinara.

Od socijalnih doprinosa kao izvornih prihoda Fonda očekuje se oko 337,8 milijardi dinara, pri čemu se pošlo od toga koliko su doprinosi uplaćivani od januara do avgusta ove godine uz povećanu stopu doprinosa sa 24 na 26 odsto.

Rebalansom budžeta PIO fonda prvobitno su bila planirana sredstva uvećana sa 26,8 na 28 milijardi dinara, odnosno za 1,2 milijarde dinara, ali je prilikom procene uplata iz državnog budžeta uzeto u obzir i stanje duga iz 2013. godine, koje je u najvećoj meri rezultat sprovođenja jednokratne isplate pomoći penzionerima s najnižim primanjima. Ni tada za isplatu te pomoći nije bilo realnih para u budžetu. Trošio se nepostojeći novac i pravila dodatna zaduženja u budžetu, a sve u cilju toga da se ispoštuje tadašnji koalicioni dogovor DS-SPS-PUPS. Sada je to moralo da se vrati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik