Samo jedna ponuda za kupnju imovine Energoinvesta u Hrvatskoj

Bez autora
Oct 29 2014

Za prodaju imovine Energoinvesta u Hrvatskoj - 14 benzinskih pumpi, upravne zgrade u Zagrebu i naftnih terminala sekundarnog karaktera u Zagrebu - do sada je pristigla samo jedna ponuda. Imovina je godinama propadala i troškovi su rasli - kako trenutno stvari stoje, stiče se dojam da pristigla ponuda nije ni ozbiljna ni konkretna. Muharem Musić, rukovodilac u u Energoinvestu BiH, objašnjava kako je postojao neki interes za ove nekretnine, ali da su to bili kontakti "anonimnog karaktera" ili da je interes pokazivan sa samo jednu od nekretnina. Stvarno ozbiljnih ponuda nije bilo, izuzev jedne kompanije koja se, prema našim saznanjima, pod tim imenom nije prijavila, ističe Musić.

Samo jedna ponuda za kupnju imovine Energoinvesta u HrvatskojZa prodaju imovine Energoinvesta u Hrvatskoj - 14 benzinskih pumpi, upravne zgrade u Zagrebu i naftnih terminala sekundarnog karaktera u Zagrebu - do sada je pristigla samo jedna ponuda. Imovina je godinama propadala i troškovi su rasli - kako trenutno stvari stoje, stiče se dojam da pristigla ponuda nije ni ozbiljna ni konkretna, izvijestila je FTV.

Muharem Musić, rukovodilac u u Energoinvestu BiH, objašnjava kako je postojao neki interes za ove nekretnine, ali da su to bili kontakti "anonimnog karaktera" ili da je interes pokazivan sa samo jednu od nekretnina.

"Stvarno ozbiljnih ponuda nije bilo, izuzev jedne kompanije koja se, prema našim saznanjima, pod tim imenom nije prijavila", ističe Musić.

Početna cijena koju je odredila Agencija za privatizaciju je 6 miliona i 604 hiljade eura. Kategorični su da ponude ispod ove cijene neće biti prihvaćene.

"Agencija će, kako je već naznačeno u javnom pozivu, sačekati 29.10.2014. i izvršit će otvaranje i javno rangiranje prispjelih ponuda", kaže Fikret Talić, pomoćnik direktora za prodaju Agencije za privatizaciju FBiH.

Razloga za prodaju imovine u Hrvatskoj, tvrde u Energoinvestu, ima mnogo. Jedan od njih je što od te imovine nemaju finansijske koristi, besperspektivna je i njeno održavanje stvara ogromne troškove. Situaciju komplikuje i činjenica da Energoinvest nije knjižni vlasnik u Zagrebu, te što je od 1991. godine BiH zabranjeno raspolaganje imovinom u Hrvatskoj, što automatski otežava i prodaju. Za sudske sporove godišnje se izdvaja više od 200 hiljada eura.

Ukoliko ne uspije prodaja, smatra Musić, ova imovina u Hrvatskoj nema perspektive.

Ukupna imovina bh. preduzeća u Hrvatskoj mjeri se milionima eura. Država nije zaštitila ovu imovinu, koja iz godine u godinu gubi na vrijednosti i postaje predmetom pljačke.

"Ta odluka je dovela BiH do jedine mogućnosti - da se odrekne svoje imovine prodajom", tvrdi Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu.

Od novog kupca Eneregovinvestove imovine u Zagrebu očekuje se i preuzimanje 61 radnika, nastavak djelatnosti prometa naftom i derivatima te garancija u iznosu od 35 posto od ukupno ugovorenog iznosa za investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik