Planira se zaduženje veće od 10 milijardi kuna

Bez autora
Oct 29 2014

Hrvatska se planira do kraja godine zadužiti na domaćem tržištu putem izdanja obveznica u vrijednosti oko tri milijarde kuna (500 milijuna dolara), a razmatra se i mogućnost međunarodnog izdanja obveznica početkom iduće godine, kazao je Reutersu izvor u hrvatskoj Vladi. Inozemno izdanje obveznica moglo bi biti u iznosu oko milijarde eura ili nešto više od toga, a prihodi ostvareni prodajom obveznica bit će iskorišteni za pokrivanje manjka u proračunu i refinanciranje dospjelog duga, kazao je neimenovani izvor. Hrvatska je u proceduri prekomjernog proračunskog deficita (EDP), svojevrsnom instrumentu uspostave fiskalne discipline u zemljama članicama Europske unije kojoj se RH priključila 1. srpnja 2013., podsjeća Reuters. Još se moraju definirati pojedinosti izdanja obveznica za domaće tržište, no ono će iznositi približno tri milijarde kuna. To je izdanje planirano za studeni, ili početak prosinca i najvećim dijelom ima za cilj pokriti preostale proračunske potrebe za ovu godinu nakon predstojećeg rebalansa proračuna za 2014. godinu, kazao je neimenovani izvor Reutersu.

Planira se zaduženje veće od 10 milijardi kunaHrvatska se planira do kraja godine zadužiti na domaćem tržištu putem izdanja obveznica u vrijednosti oko tri milijarde kuna (500 milijuna dolara), a razmatra se i mogućnost međunarodnog izdanja obveznica početkom iduće godine, kazao je Reutersu izvor u hrvatskoj Vladi.

Inozemno izdanje obveznica moglo bi biti u iznosu oko milijarde eura ili nešto više od toga, a prihodi ostvareni prodajom obveznica bit će iskorišteni za pokrivanje manjka u proračunu i refinanciranje dospjelog duga, kazao je neimenovani izvor.

Hrvatska je u proceduri prekomjernog proračunskog deficita (EDP), svojevrsnom instrumentu uspostave fiskalne discipline u zemljama članicama Europske unije kojoj se RH priključila 1. srpnja 2013., podsjeća Reuters.

Hrvatska ima deflaciju - 'HNB nije preventivno djelovao'

Još se moraju definirati pojedinosti izdanja obveznica za domaće tržište, no ono će iznositi približno tri milijarde kuna. To je izdanje planirano za studeni, ili početak prosinca i najvećim dijelom ima za cilj pokriti preostale proračunske potrebe za ovu godinu nakon predstojećeg rebalansa proračuna za 2014. godinu, kazao je neimenovani izvor Reutersu.

Hina zasad u Vladi nije mogla dobiti potvrdu tih navoda.

Dalić: Bio bi to tehnički razuman potez

Nezavisna saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić, izjavila je kako smatra da bi zaduženje države za pokriće dijela proračunskih rashoda u ovoj i idućoj godini bio tehnički razuman potez, s obzirom na trenutno relativno povoljno stanje na tržištu kapitala.

Uz napomenu da visina proračunskog deficita i nesposobnost Vlade u njegovom smanjivanju ne pridonosi jačanju položaja Hrvatske na tržištima kapitala, odgovorila je kako visinu fiskalnih neravnoteža ne treba povezivati s tehničkim operacijama Ministarstva financija na tržištu kapitala. Objašnjava pri tome da ministar finacija, kad je proračun donijet, više nema slobode odustati od nekih stavaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik