U prvih devet meseci vrednost lizing ugovora u Srbiji u porastu

Bez autora
Oct 29 2014

U prvih devet meseci 2014. godine ukupna vrednost lizing ugovora iznosila je 211.5 miliona evra, što predstavlja rast od 8.2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je lizing uknjižio 195.4 miliona evra. U istom periodu, lizing kuće Srbije su sklopile 6.8% ugovora više nego prethodne godine. Na lizing su se najviše finansirala putnička vozila koja zauzimaju 37 odsto ukupnog portfolija i čija je vrednost iznosila 77.5 miliona evra. Poredeći sa istim periodom prošle godine, za prvih devet meseci 2014. kupovina kako novih tako i polovnih putničkih vozila na lizing beleži rast od ukupno 13.3% što predstavlja povećanje vrednosti ugovora za nešto više od 9 miliona evra. Prema našim analizama, ovaj trend rasta biće nastavljen i u poslednjem kvartalu 2014. godine, objasnila je Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

U prvih devet meseci vrednost lizing ugovora u Srbiji u porastuU prvih devet meseci 2014. godine ukupna vrednost lizing ugovora iznosila je 211.5 miliona evra, što predstavlja rast od 8.2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je lizing uknjižio 195.4 miliona evra. U istom periodu, lizing kuće Srbije su sklopile 6.8% ugovora više nego prethodne godine. Na lizing su se najviše finansirala putnička vozila koja zauzimaju 37 odsto ukupnog portfolija i čija je vrednost iznosila 77.5 miliona evra.

“Poredeći sa istim periodom prošle godine, za prvih devet meseci 2014. kupovina kako novih tako i polovnih putničkih vozila na lizing beleži rast od ukupno 13.3% što predstavlja povećanje vrednosti ugovora za nešto više od 9 miliona evra. Prema našim analizama, ovaj trend rasta biće nastavljen i u poslednjem kvartalu 2014. godine”, objasnila je Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Učešće drugog segmenta u strukturi lizinga, finansiranje komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, u prvih devet meseci 2014. godine zauzelo je 34 odsto ukupnog portfolija lizing tržišta Srbije.

“Finansiranje nabavke komercijalnih i teretnih vozila na lizing tradicionalno je  interesantno industrijama koje imaju veliku potrebu za transportnim sredstvima, jer su im uslovi lizinga, zbog nepostojanja zahteva za stavljanjem imovine pod hipoteku, manjih operativnih troškova i zadržavanja finansijske fleksibilnosti, povoljniji u odnosu na kreditno finansiranje”, istakla je Milenković, dodavši: “To je rezultiralo činjenicom da su i u ovom periodu, najveći korisnici lizinga iz sektora saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, i prerađivačke industrije i građevinarstva”.

Treći segment u strukturi lizinga, finansiranje nabavke mašina i opreme, u prvih devet meseci 2014. godine vredeo je 51 milion evra, odnosno 24 odsto, i pre svega je podržao mala i srednja preduzeća, dok je finansiranje nekretnina na lizing zauzelo 6 odsto ukupnog portfolija lizing kompanija Srbije sa uknjiženih 12 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik