Saradnja Vlade i EBRD-a u unapređenju investicione klime

Bez autora
Oct 29 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti potpisali su danas Pismo o namerama kojim pokreću zajedničku inicijativu usmerenu ka unapređenju investicione klime, podsticanju razvoja privatnog sektora i promovisanju dobrog upravljanja u Srbiji. Ovim dokumentom dve strane potvrđuju svoju nameru da koordiniraju zalaganja na merama usmerenim ka ponovnom uspostavljanju kreditnog rasta, unapređenju korporativnog upravljanja, podršci privatizaciji i podsticanju infrastrukturnih investicija. U svim ovim oblastima, EBRD i Vlada Srbije će održavati aktivan dijalog sa poslovnom zajednicom, drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima. Pored ostalih investicija EBRD-a u zemlji, ova finansijska institucija i Srbija imaju intenzivan radni odnos koji obuhvata dijalog u politikama i tehničku pomoć u mnogim oblastima, kao što su javne nabavke, izgradnja kapaciteta sudstva i restrukturiranje nacionalne Agencije za osiguranje depozita.

Saradnja Vlade i EBRD-a u unapređenju investicione klimePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti potpisali su danas Pismo o namerama kojim pokreću zajedničku inicijativu usmerenu ka unapređenju investicione klime, podsticanju razvoja privatnog sektora i promovisanju dobrog upravljanja u Srbiji.

Ovim dokumentom dve strane potvrđuju svoju nameru da koordiniraju zalaganja na merama usmerenim ka ponovnom uspostavljanju kreditnog rasta, unapređenju korporativnog upravljanja, podršci privatizaciji i podsticanju infrastrukturnih investicija.

U svim ovim oblastima, EBRD i Vlada Srbije će održavati aktivan dijalog sa poslovnom zajednicom, drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima.

Pored ostalih investicija EBRD-a u zemlji, ova finansijska institucija i Srbija imaju intenzivan radni odnos koji obuhvata dijalog u politikama i tehničku pomoć u mnogim oblastima, kao što su javne nabavke, izgradnja kapaciteta sudstva i restrukturiranje nacionalne Agencije za osiguranje depozita.

Vučić je prilikom potpisivanja pomenutog dokumenta naglasio da je ovo trenutak prekretnice u saradnji naše zemlje sa EBRD-om, i ukazao na značaj stvaranja pravog poslovnog okruženja, uz uverenje da će biti učinjen dodatni napredak uz podršku EBRD-a.

Čakrabarti je naveo da finansijska institucija na čijem je čelu podržava reformski put kojim su krenule vlasti u Srbiji, kao i da podstiče dalju primenu novih zakona usmerenih ka poboljšanju uslova za poslovanje u zemlji.

Ubeđeni smo u to da će jačanje investicione klime i povećanje upravljanja uvećati privlačnost Srbije među investitorima, s obzirom na to da je EBRD spreman da pomogne nadležnim organima u ovom procesu, zaključio je on.

Od početka svojih aktivnosti u Srbiji, EBRD je uložio više od 3,8 milijardi evra u više od 181 projekat. Ova banka ulaže u finansijski sektor, industriju, privredu, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik