Air Serbia zabeležila rekordne rezultate u trećem kvartalu

Bez autora
Oct 29 2014

Air Serbia, nacionalna aviokompanija Republike Srbije, danas je objavila rezultate poslovanja koji pokazuju stalno poboljšanje finansijskih pokazatelja, uz ukupan prihod od 57 miliona evra u trećem kvartalu 2014. godine, što predstavlja povećanje od 54 procenta u odnosu na 2013. godinu, koje je ostvareno ubrzanim rastom broja putnika i obima prevezenog tereta tokom letnjih meseci. Ukupno 730.000 putnika je koristilo usluge Air Serbia-e između jula i septembra ove godine, što je za 74 procenta više u odnosu na 419.000 putnika, koliko je prevezeno u istom periodu 2013. godine. Air Serbia Cargo takođe je ostvario rast od 64 procenta u odnosu na 2013. godinu sa ukupno 669 tona prevezenog tereta tokom trećeg kvartala 2014. godine.

Air Serbia zabeležila rekordne rezultate u trećem kvartaluAir Serbia, nacionalna aviokompanija Republike Srbije, danas je objavila rezultate poslovanja koji pokazuju stalno poboljšanje finansijskih pokazatelja, uz ukupan prihod od 57 miliona evra u trećem kvartalu 2014. godine, što predstavlja povećanje od 54 procenta u odnosu na 2013. godinu, koje je ostvareno ubrzanim rastom broja putnika i obima prevezenog tereta tokom letnjih meseci.

Ukupno 730.000 putnika je koristilo usluge Air Serbia-e između jula i septembra ove godine, što je za 74 procenta više u odnosu na 419.000 putnika, koliko je prevezeno u istom periodu 2013. godine. Air Serbia Cargo takođe je ostvario rast od 64 procenta u odnosu na 2013. godinu sa ukupno 669 tona prevezenog tereta tokom trećeg kvartala 2014. godine.

Avgust je bio rekordan mesec u istoriji aviokompanije. Ukupno 239.000 putnika je koristilo usluge Air Serbia-e, što predstavlja povećanje od 71 procenat u odnosu na isti period prošle godine. Prva polovina avgusta bila je naročito aktivna, jer je u tom periodu ukupno 180.000 ljudi putovalo aviokompanijom, što je znatno podiglo ukupne rezultate za kvartal.

Kapacitet za prevoz putnika Air Serbia-e, koji se meri proizvodom raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK) do kraja trećeg kvartala 2014. godine iznosio je 967 miliona, što predstavlja povećanje od 62 procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Aviolet, čarter brend Air Serbia-e, koji je počeo sa radom u maju ove godine, obavio je 520 letova u toku letnje sezone i prevezao 90.000 putnika ka brojnim destinacijama u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji i drugim zemljama.

Generalni direktor Air Serbia-e Dane Kondić je tim povodom izjavio: "Naša usredsređenost na organski rast i codeshare partnerstva daje odlične rezultate, iako se suočavamo sa jakom konkurencijom i slabim privrednim rastom u regionu. Mi smo se posvetili ostvarivanju profita do kraja 2014. godine i na dobrom smo putu da to i ostvarimo. Uvereni smo da imamo pravu strategiju poslovanja i odnosa prema našim putnicima i da imamo prave ljude u timu koji nas vodi ka uspehu. Između januara i septembra, Air Serbia je prevezla ukupno 1,8 miliona putnika i 2.000 tona tereta, što u oba slučaja predstavlja rast od 66 procenata u toku istog perioda u 2013. godini. To su impresivne cifre i, što je veoma važno, rast prihoda na sličan način sledi ovaj trend", rekao je Kondić.

Tokom trećeg kvartala, flota aviokompanije je uvećana na 10 uskotrupnih i pet turboelisnih aviona isporukom poslednjeg aviona A319 iz nabavke koja je ugovorena prošle godine. To je bio deseti avion Airbus-a koji je isporučen Air Serbia-i od njenog zvaničnog početka rada 26. oktobra 2013. godine i poslednji do 2018. godine, kada Air Serbia očekuje da će preuzeti svoj prvi avion Airbus A320neo.

Uspostavljanjem leta za Tiranu krajem septembra, mreža ove aviokompanije se sada proteže na 39 destinacija u 29 zemalja. Dodatnih 20 destinacija na raspolaganju je putnicima preko code sahre partnera Etihad Airways, airberlin, Air France, KLM, Tarom i Aeroflot.

Tokom trećeg kvartala, organski rast je upotpunjen proširenjem codeshare partnerstava. U ovom periodu, Air Serbia je potpisala novi codeshare sporazum sa Etihad Regional-om, čime su putnicima obezbeđeni lakši pristup i povezanost sa destinacijama u Švajcarskoj, uključujući Cirih i Lugano.

Specijalni proretni sporazum između indijskog Jet Airways-a i Air Serbia-e je proširen i sada uključuje atraktivne destinacije u Indiji, kao što su Ahmedabad i Goa.

Air Serbia je takođe postigla sporazum o proširenju codeshare sporazuma sa Aeroflot-om, koji će važiti počevši od zimske sezone 2014/15. godine, a čime je omogućeno da putnici Air Serbia-e lete za Soči preko Moskve.

Air Serbia nastavlja da stvara nova radna mesta, čime značajno doprinosi privredi Srbije. Očekuje se da će najveći do sada globalni konkurs za zapošljavanje pilota, koji je raspisan u septembru, dovesti preko 40 pilota u tim Air Serbia-e do kraja ove godine.

Air Serbia i njene ćerke, kompanije Air Serbia Catering i Air Serbia Ground Services trenutno zapošljavaju preko 1975 ljudi. Održanim rastom, Air Serbia će nastaviti da otvara značajan broj novih radnih mesta za građane Srbije. Takođe, više od 300 građana Srbije danas radi u Etihad Airways-u, većinom u sedištu kompanije u Abu Dabiju.

"Naš uspeh ne bi bio moguć bez posvećenosti i odanosti naših ljudi. Zato bih želeo da istaknem njihov vredan rad. Oni su motor našeg rasta. Ipak, naši gosti čine osnovu našeg poslovanja, pa bih takođe želeo da izrazim našu zahvalnost za njihovu odanu podršku. Svakodnevno uzimamo u obzir sve povratne informacije i stalno poboljšavamo način na koji pružamo uslugu našim gostima", izjavio je Kondić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik