Sunovrat akcija Fejsbuka uprkos duplo većem profitu

Bez autora
Oct 29 2014

Društvena mreža Facebook prijavila je duplo veći kvartalni profit, ali se uprkos tome suočila sa sunovratom vrednosti akcija nakon što je najavila velika ulaganja u budućnosti umesto da uživa u kratkoročnim blagodetima.Akcije Facebooka koje su u poslednjih nekoliko dana na istorijskom minimumu, pale su jutros za preko osam odsto na 74,15 dolara, a na obaranje vrednosti akcija uticao je nagoveštaj rukovodstva Facebooka da će izdvojiti više novca za nove talente i tehnologije, što bi trebalo da u budućnosti donese rezultata.

Sunovrat akcija Fejsbuka uprkos duplo većem profituDruštvena mreža Facebook prijavila je duplo veći kvartalni profit, ali se uprkos tome suočila sa sunovratom vrednosti akcija nakon što je najavila velika ulaganja u budućnosti umesto da uživa u kratkoročnim blagodetima.

Akcije Facebooka koje su u poslednjih nekoliko dana na istorijskom minimumu, pale su jutros za preko osam odsto na 74,15 dolara, a na obaranje vrednosti akcija uticao je nagoveštaj rukovodstva Facebooka da će izdvojiti više novca za nove talente i tehnologije, što bi trebalo da u budućnosti donese rezultata.

"Komentari rukovodstva su potopili akcije, jer su ostavili utisak da će bez obzira na razvoj situacije, troškovi izmaći kontroli. Mislim da je to zaplašilo tržišta", izjavio je nezavisni analitičar iz američke kompanije "Enderl grup", Rob Enderl.

Akcije Facebooka su pale uprkos tome što je profit kompanije premašio očekivanja, uz povećanje broja korisnika i prihoda. Naime, u kvartalu zaključno sa 30. septembrom, Facebook je ostvario profit od 802 miliona dolara zahvaljujući prihodima od 3,2 milijarde dolara, dok je broj aktivnih mesečnih korisnika porastao na 1,35 milijardi širom sveta.

Broj ljudi koji koriste mobilne uređaje kako bi se konektovali na Facebook porastao je u septembru na 1,12 milijardi, što je 29-procentni rast u odnosu na septembar prošle godine. Samo od reklama, Facebook je u trećem kvartalu ostvario zaradu od 2,96 milijardi dolara, dok je od raznih plaćanja i drugih naknada kompanija generisala 246 miliona dolara, za 13 odsto više u odnosu na isti kvartal lani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik