Srebrenik: Uprkos nepogodama proizveli 400.000 sadnica

Bez autora
Oct 29 2014

Uprkos katastrofalnim poplavama koje su u maju i avgustu zahvatile područje srebreničke općine, Voćni rasadnik u Špionici kod Srebrenika za ovogodišnju sezonu uspio je proizvesti oko 400.000 sadnica kontinentalnog voća. I ove jeseni među sadnim materijalom voća najvećeg proizvođača sadnica u BiH dominiraju šljive, jabuke i kruške, koje voćari najviše i traže. Proizvedene su i dovoljne količine sadnica breskve, kajsije, mušmule, oraha, kupine, maline, ribizle, borovnice, brusnice i ostalih vrsta kontinentalnog voća, ali i raznovrsnog ukrasnog bilja. Prema riječima Taiba Joldića, direktora Voćnog rasadnika, ove godine osigurali su i veće količine sadnica aronije ili sibirske borovnice, za čiji uzgoj, zbog njenih ljekovitih svojstava, vlada sve veće interesiranje u BiH.

Srebrenik: Uprkos nepogodama proizveli 400.000 sadnicaUprkos katastrofalnim poplavama koje su u maju i avgustu zahvatile područje srebreničke općine, Voćni rasadnik u Špionici kod Srebrenika za ovogodišnju sezonu uspio je proizvesti oko 400.000 sadnica kontinentalnog voća.

Ukrasno bilje

I ove jeseni među sadnim materijalom voća najvećeg proizvođača sadnica u BiH dominiraju šljive, jabuke i kruške, koje voćari najviše i traže.

Proizvedene su i dovoljne količine sadnica breskve, kajsije, mušmule, oraha, kupine, maline, ribizle, borovnice, brusnice i ostalih vrsta kontinentalnog voća, ali i raznovrsnog ukrasnog bilja.

Prema riječima Taiba Joldića, direktora Voćnog rasadnika, ove godine osigurali su i veće količine sadnica aronije ili sibirske borovnice, za čiji uzgoj, zbog njenih ljekovitih svojstava, vlada sve veće interesiranje u BiH.

Novčana podrška

- Formirana je i posebna stručna služba koja potencijalnim voćarima pruža besplatne savjete o načinu sadnje i uzgoju voćnih sadnica. Prilikom preuzimanja sadnog materijala budući vlasnici plantažnih voćnjaka dobivaju i certifikat o porijeklu i zdravstvenoj ispravnosti sadnog materijala koji predstavlja preduvjet za ostvarivanje prava na novčanu podršku iz kantonalnog i federalnog budžeta - pojasnio je Joldić.

Ekološki uzgoj

U Voćnom rasadniku već nekoliko godina proizvode se i sadnice autohtonih sorti jabuke i kruške. Zbog svoje otpornosti na bolesti i štetnike, ove voćke mogu se uzgajati na potpuno ekološki način, bez upotrebe hemijskih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik