Mlijeko iz EU guši domaću proizvodnju

Bez autora
Oct 29 2014

Poljoprivredni proizvođači u RS uputili su juče predstavnicima vlasti BiH i entiteta inicijativu za uvođenje prelevmana prilikom uvoza mlijeka, a ukoliko to ne bude učinjeno, iduće srijede blokiraće sve carinske terminale. Uvođenje prelevmana donijelo bi dodatne dažbine za uvoznike, što bi poskupjelo uvozno mlijeko, a domaće bi bilo konkurentnije na tržištu. Predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Ostoja Nikolić rekao je da su prinuđeni da traže uvođenje prelevmana, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme povećan uvoz mlijeka u BiH iz EU, koji prijeti da uguši domaću proizvodnju.

Mlijeko iz EU guši domaću proizvodnjuPoljoprivredni proizvođači u RS uputili su juče predstavnicima vlasti BiH i entiteta inicijativu za uvođenje prelevmana prilikom uvoza mlijeka, a ukoliko to ne bude učinjeno, iduće srijede blokiraće sve carinske terminale.

Uvođenje prelevmana donijelo bi dodatne dažbine za uvoznike, što bi poskupjelo uvozno mlijeko, a domaće bi bilo konkurentnije na tržištu.

Predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Ostoja Nikolić rekao je da su prinuđeni da traže uvođenje prelevmana, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme povećan uvoz mlijeka u BiH iz EU, koji prijeti da uguši domaću proizvodnju.

- Mi ne možemo biti konkurentni uvoznom mlijeku, jer EU daje velike podsticaje svojim farmerima za mlijeko koje ide u izvoz. Zatražili smo da do petka bude zakazan sastanak predstavnika vlasti sa našim pregovaračkim timom, na kojem će i oni zatražiti hitno uvođenje prelevmana, jer je to jedini način da se zaštiti domaća proizvodnja. Ukoliko ne dođe do dogovora o uvođenju prelevmana, u iduću srijedu ćemo blokirati sve carinske terminale u BiH - kazao je Nikolić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da u BiH dolazi veća količina subvencionisanog mlijeka iz EU, jer ono zbog sankcija ne može da bude izvezeno u Rusiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik