Prijedor: Garancija za kredit EBRD-a smanjena sa 10 na 7 miliona eura

Bez autora
Oct 29 2014

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o davanju garancije "Toplani" Prijedor za dugoročno kreditno zaduženje, kojom je prethodno usvojena garancija na iznos od 10 miliona eura sada smanjena na 7 miliona eura.Gradonačelnik Marko Pavić rekao je da se u razgovorima sa predstavnicima Evropske banka za obnovu i razvoj /EBRD/ i kroz studije prelaska centralnog grijanja u Prijedoru sa mazuta na biomasu došlo do procjene da će to koštati 7, a ne 10 miliona eura kako je prvobitno bilo procijenjeno.

Prijedor: Garancija za kredit EBRD-a smanjena sa 10 na 7 miliona euraOdbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o davanju garancije "Toplani" Prijedor za dugoročno kreditno zaduženje, kojom je prethodno usvojena garancija na iznos od 10 miliona eura sada smanjena na 7 miliona eura.

Gradonačelnik Marko Pavić rekao je da se u razgovorima sa predstavnicima Evropske banka za obnovu i razvoj /EBRD/ i kroz studije prelaska centralnog grijanja u Prijedoru sa mazuta na biomasu došlo do procjene da će to koštati 7, a ne 10 miliona eura kako je prvobitno bilo procijenjeno.

"Riječ je o vrlo krupnom komunalnom problemu i vrlo krupnom komunalnom zahvatu, jer naša toplana ne može s energentom kakav je mazut i cijenama mazuta biti održiva. Grad svake godine izdvaja novac za nabavku mazuta, a otprilike je to iznos koji će biti potreban za otplatu kredita ako se napravi toplana na biomasu", rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je biomasa gotovo dvostruko jeftinija od mazuta i da bi uvođenjem tog energenta "Toplana" mogla postati samoodrživa, te da je u nekom budućem vremenu moguće čak i smanjenje cijena grijanja.

"Sadašnju razliku između stvarne cijene mazuta i onoga što građani plaćaju, plaća u stvari grad", dodao je Pavić.

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da ni današnja odluka možda nije finalna.

"U toku su pregovori sa EBRD-om i revizije projekata i još nije definisan tačan način finansiranja projekta do kraja. Smatram da smo mogli ostati i pri ranije donesenoj odluci upravo zbog razloga nepoznanica, ali ovo je bilo potrebno zbog preciznosti", navela je Malbašićeva.

Protiv ove odluke glasali su odbornici SDS-a, navodeći da nije poznato da li grad ima kapacitet za uzgoj tolikih količina biomase kolike su potrebne za sistem centralnog grijanja.

"Takođe, u sistemu centralnog grijanja je oko 5.000 domaćinstava, a naš grad ima oko 25.000 domaćinstava. To znači da se budžetski novac ne dijeli na ravne časti", rekao je odbornik SDS-a Dušan Berić.

Prijedorska "Toplana" godišnje troši 5,5 miliona KM samo za mazut, a prelaskom na biomasu trošak za energent iznosio bi nešto više od 2 miliona KM, rekla je na početku ovogodišnje sezone grijanja direktor preduzeća Ljiljana Despotović.

Vlada Republike Srpske prihvatila je 1. oktobra informaciju o pripremi Projekta centralnog grijanja Prijedor, po kojoj EBRD namjerava prijedorskoj "Toplani" odobriti sedam miliona eura kredita za rekonstrukciju kotlovnice uz sufinansiranje grant sredstvima u iznosu od dva miliona eura.

Kreditna sredstva bi se koristila za izgradnju nove kotlovnice na biomasu za daljinsko grijanje, a sredstva granta bi se koristila za finansiranje mjera za kontrolu potrošnje toplote na strani potrošača.

Rok otplate je 15 godina uključujući grejs period na otplatu glavnice do tri godine od dana potpisivanja ugovora o zajmu. Zajam se otplaćuje u 24 jednake polugodišnje rate, s tim da je prvi datum otplate zajma 31. januar 2018. Datum plaćanja kamate je, takođe, polugodišnji i plaća se svake godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik