Jazbec: Državnu imovinu i slovenske banke treba prodati

Bez autora
Oct 30 2014

Guverner slovenske središnje banke Boštjan Jazbec izjavio je da se pokazalo kako bi domaće banke, ali i druga poduzeća u vlasništvu države, najbolje bilo prodati stranim investitorima budući da domaćeg investicijskog kapitala nema. U razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" od četvrtka Jazbec je rekao da je Slovenija "vjerojatno jedina država" u kojoj su tri najveće banke u državnom vlasništvu, te da to odražava i prilike u cijelom gospodarstvu. Među svim tranzicijskim državama zadnji smo po opsegu neposrednih stranih investicija. To znači da su državne banke morale preuzimati rizike koje je donijela financijska kriza, kazao je Jazbec objašnjavajući zašto su banke trebale dokapitalizaciju i sanaciju javnim sredstvima pa dvije najveće među njima opet nisu prošle na europskim stresnim testovima.

Jazbec: Državnu imovinu i slovenske banke treba prodatiGuverner slovenske središnje banke Boštjan Jazbec izjavio je da se pokazalo kako bi domaće banke, ali i druga poduzeća u vlasništvu države, najbolje bilo prodati stranim investitorima budući da domaćeg investicijskog kapitala nema.

U razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" od četvrtka Jazbec je rekao da je Slovenija "vjerojatno jedina država" u kojoj su tri najveće banke u državnom vlasništvu, te da to odražava i prilike u cijelom gospodarstvu.

"Među svim tranzicijskim državama zadnji smo po opsegu neposrednih stranih investicija. To znači da su državne banke morale preuzimati rizike koje je donijela financijska kriza", kazao je Jazbec objašnjavajući zašto su banke trebale dokapitalizaciju i sanaciju javnim sredstvima pa dvije najveće među njima opet nisu prošle na europskim stresnim testovima.

"Nadam se da smo se u protekle 24 godine naučili kako država nije najbolji vlasnik. Jedino je rješenje, nakon neuspješne domaće privatizacije, prodaja državnih tvrtki stranim investitorima", kazao je Jazbec dodavši da to ne ide odjednom, ali da su napori u tom smislu neophodni kako bio se privukle i nove strane investicije.

Što se tiče mogućnosti prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB), Jazbec je rekao da je to teško očekivati sve dok vrijedi formula po kojoj država u najvećoj banci želi sačuvati 25 posto plus jednu dionicu, kako bi u njoj zadržala strateški utjecaj.

"To je kao da prodajete 4-sobni stan, s time da za sebe želite zadržati jednu sobu, to će teško ići", kazao je guverner Boštjan Jazbec u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik