Hrvatski Telekom: Prihodi u devet mjeseci pali 2,2%

Bez autora
Oct 30 2014

U prvih devet mjeseci 2014. godine Hrvatski Telekom ostvario je prihode u iznosu od 5,1 mlrd kuna. Prihodi vodećeg hrvatskog telekomunikacijskog operatora tako su gotovo stabilizirani uz minimalan pad, koji u prva tri kvartala 2014. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 2,2 posto. Prihodi Hrvatskog Telekoma u prvih devet mjeseci rasli su prije svega u ICT dijelu poslovanja te u pokretnim komunikacijama, posebno kod sezonskih korisnika i u podatkovnom prometu. Unatoč povećanim troškovima vezanim uz transformaciju kompanije ostvarena EBITDA prije jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci iznosi 2,0 mlrd kuna. Pad EBITDA prije jednokratnih stavki u trećem tromjesečju usporen je na 2,9 posto. U prvih devet mjeseci 2014. godine ostvarena neto dobit iznosi 717 milijuna kuna.

Hrvatski Telekom: Prihodi u devet mjeseci pali 2,2%U prvih devet mjeseci 2014. godine Hrvatski Telekom ostvario je prihode u iznosu od 5,1 mlrd kuna. Prihodi vodećeg hrvatskog telekomunikacijskog operatora tako su gotovo stabilizirani uz minimalan pad, koji u prva tri kvartala 2014. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 2,2 posto.

Prihodi Hrvatskog Telekoma u prvih devet mjeseci rasli su prije svega u ICT dijelu poslovanja te u pokretnim komunikacijama, posebno kod sezonskih korisnika i u podatkovnom prometu. Unatoč povećanim troškovima vezanim uz transformaciju kompanije ostvarena EBITDA prije jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci iznosi 2,0 mlrd kuna. Pad EBITDA prije jednokratnih stavki u trećem tromjesečju usporen je na 2,9 posto. U prvih devet mjeseci 2014. godine ostvarena neto dobit iznosi 717 milijuna kuna.

Na cjelokupnu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci 2014. godine značajno je utjecala rastuća kriza i ekonomska situacija kao i promjene regulatornih uvjeta, prije svega uvođenje nove naknade za uporabu radio-frekvencijskog spektra. Poslujući u takvim uvjetima, Hrvatski Telekom je zadržao lidersku poziciju u svim segmentima poslovanja te je vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.

Na kraju trećeg kvartala 2014. godine Hrvatski Telekom je imao 1,2 milijuna korisnika u nepokretnoj mreži, 2,3 milijuna korisnika u pokretnoj mreži i 617.000 maloprodajnih širokopojasnih pristupnih linija te je pružao televizijske usluge za 393.000 korisnika. Od 1. srpnja 2014. Optima Telekom je potpuno konsolidiran u financijska izvješća HT Grupe, nakon što je HT preuzeo kontrolu nad OT-om.

Provedena je i optimizacija broja zaposlenih kojom je u trećem kvartalu bilo obuhvaćeno daljnjih 144 zaposlenika. S ciljem povećanja kvalitete infrastrukture uz istovremeno optimiziranje troškova vezanih za izgradnju i održavanje fiksne i mobilne mreže, sklopljen je ugovor s Ericssonom o izdvajanju usluga izgradnje i održavanja HT-ove infrastrukture na razdoblje od 5 godina i 638 zaposlenika počelo je raditi u novoj kompaniji od 1. rujna 2014.

Prvih devet mjeseci obilježilo je i intenzivno provođenje IP migracije PSTN linija te je do sada prebačeno 67 posto privatnih i poslovnih korisnika. T-HT je u 2014. i dalje fokusiran na daljnji razvoj mrežne infrastrukture, povećanje raspoloživosti i kapaciteta za širokopojasni pristup, omogućavanje IP transformacije mreže i tehnološku bazu Društva za osiguravanje poslovnog kontinuiteta i dugoročne održivosti tržišnog položaja T-HT-a.

Komentirajući rezultate za prvih devet mjeseci predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković izjavio je:

„U uvjetima rastuće gospodarske krize, koji su za telekomunikacijsku industriju dodatno otežani uvođenjem nove naknade za upotrebu radio-frekvencijskog spektra, Hrvatski Telekom je u prvih devet mjeseci zadržao vodeću poziciju u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta uz istovremeno poboljšanje ključnih financijskih pokazatelja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine usporili smo pad prihoda te su oni u prvih devet mjeseci gotovo stabilizirani. Fokus naših aktivnosti i u trećem tromjesečju bio je na transformaciji kompanije, s kojom nastavljamo i u narednom razdoblju kako bi stvorili temelje za budući rast poslovanja na domaćem, ali i širenje poslovanja na regionalnom tržištu. Unatoč otežanoj gospodarskoj situaciji i promjeni regulative, a zahvaljujući provedenim transformacijskim aktivnostima, ostajemo pri našim objavljenim financijskim izgledima za 2014. godinu“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik